BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil redusere energibruken med 99,9 prosent

Bell Labs og en rekke andre sikter mot langt mer energieffektive nettverk.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. jan. 2010 - 09:44

Green Touch er navnet på et globalt konsortium av selskaper som sammen skal utvikle de teknologiene som er nødvendige for å gjøre kommunikasjonsnettverk minst tusen ganger mer energieffektive enn de er i dag. Dette gjelder også Internett.

Det er Bell Laboratories som har tatt initiativ til samarbeidet, som kalles Green Touch og som skal ha kommet i stand på bare noen uker. Bell Labs er oppkalt etter Alexander Graham Bell. En rekke kjente teknologier har blitt oppfunnet ved laboratoriet, inkludert transistoren, laseren, programmeringsspråkene C og C++, samt de digitale mobiltelefoniteknologiene TDMA og CDMA.

Det er selvfølgelig den globale oppvarmingen som utgjør bakteppet for initiativet.

- Virkelig globale utfordringer har alltid blitt møtt ved å samle sammen de smarteste menneskene i et utvungent, kreativt miljø. Dette ble brukt da vi sendte en mann til månen og den samme tilnærmingen må vi implementere for å møte den globale klimakrisen, sier Steven Chu, USAs energiminister, i en pressemelding.

- Green Touch-initiativet er et eksempel på en slik respons, nemlig å bringe sammen vitenskapsfolk og teknikere fra hele verden og fram mange ulike disipliner i et miljø med åpen innovasjon, for å angripe problemet fra mange ulike retninger.

Fra lanseringen av Green Touch. Foran står Ben Verwaayen, toppsjef i Alcatel-Lucent. <i>Bilde: Green Touch&#039; webcast</i>
Fra lanseringen av Green Touch. Foran står Ben Verwaayen, toppsjef i Alcatel-Lucent. Bilde: Green Touch' webcast

- I det kommende tiåret vil ytterligere milliarder med mennesker laste opp og dele video, bilder og informasjon over offentlige og private nettverk, mens vi kommuniserer med hverandre på ny og rike måter. Vi venter også at IKT-bruken vil øke dramatisk etter hvert som andre industrier bruker nettverk for å redusere sine egne CO2-utslipp. Dette fører til en eksponentiell vekst i energiforbruket innen IKT, noe vi, som en bransje er nødt til å møte i fellesskapm sier Gee Rittenhouse, forskningssjef ved Bell Labs og leder for Green Touch.

Rittenhouse forteller mer om initiativet i videoen nedenfor.

Innen fem år skal Geen Touch-initiativet levere et referansearkitektur for nettverk og demonstrere nøkkelkomponentene som kreves for å realisere forbedringene. Forskning Bell Labs allerede har gjort viser at data- og kommunikasjonsnettverk har potensial til å bli 10 tusen ganger mer energieffektive enn de er i dag. Sentralt i forskningen er Shannons lov.

Områder som Green Touch-medlemmene skal forske på.
Områder som Green Touch-medlemmene skal forske på.

Aktørene som nå er med på å etablere Green Touch er AT&T, China Mobile, Portugal Telecom, Swisscom, Telefonica, Massachusetts Institute of Technologys (MIT) Research Laboratory for Electronics (RLE), Stanford Universitys Wireless Systems Lab (WSL), University of Melbournes Institute for a Broadband-Enabled Society (IBES), CEA-LETI Applied Research Institute for Microelectronics (Grenoble, Frankrike), imec (Leuven, Belgia), Frankrikes Institut National de Recherche en Informatique (INRIA), Bell Labs, Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) og Freescale Semiconductor.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.