FORBRUKERTEKNOLOGI

Vil selge bøker på magnetkort

Norsk bokhandelkjede lanserer nytt lesebrett.

17. nov. 2011 - 15:27

Bokhandler-bransjen jobber desperat med å opprettholde sin eksistens som følge av ebokens inntog. Nå satser bokhandelskjeden Norli Libris på et nytt lesebrett som også skal ivareta de fysiske butikkenes behov for å selge nettopp en fysisk vare.

Lesebrettet leveres nemlig med en magnetkortleser som kan avlese kort med bøker man kjøper i bokhandelen. Kortet, som har fått navnet Digikort, festes til lesebrettet og boken vil da bli lesbar i brettet. Dette er de samme kortene som også brukes til lydbokformatet Norli Libris står bak.

Den nye leseren har også mulighet for wi-fi for de som ønsker å laste ned bøkene over nettet – da via Norli Libris sin tjeneste. De lesebrettene norske bokhandlere selger i dag, baserer seg på at man må laste bøkene over fra PC via en USB-kabel.

– Det finnes masse mennesker som ikke vil laste ned bøker, og de får nå muligheten til å kjøpe et fysisk produkt. De kan gi også gi Digikortet i gave, sier Caroline Heitmann til digi.no. Hun leder Norli Libris e-handelsavdeling.

Bokhandlerkjeden jobber med er å integrere magnetkortet med lydbok. På den måten kan du svitsje mellom å lese, eller å bli lest til.

Vil ha magnetkort som standard

Heitmann forteller videre at de gjerne vil ha digikortet som en standard for hele bokbransjen, men at de så langt er alene om å tilby dette produktet.

Dessuten ønsker Norli Libris å gå på bibliotekene – slik at de kan tilby digikort-løsningen til sine brukere.

Lesebrettet er utviklet av det norske selskapet Kibano, og heter Kibano Digireader versjon Norli Libris. Operativsystemet er Android 2.1 og enheten leveres med 4 gigabyte minne via et microSD-kort. Berøringsskjermen er på seks tommer og har, i likhet med Amazons Kindle-brett, e-Ink.

Ikke moms på magnet

Ved lansering tilbys titler fra Aschehoug, Gyldendal og Juritzen som Digikort med e-bøker. Men selskapet opplyser at de har en tett dialog med forlagene og målet er at alle satsningstitler skal bli tilgjengelig på magnetkortet.

Et viktig poeng er også at Digikort vil være unntatt moms. Laster man ned en ebok er dette momspliktig fordi skattemyndighetene definerer det som en tjeneste, ikke som en avgiftsfri vare. Digikort er imidlertid en vare og blir avgiftsmessig definert som en bok. Men Heitmann forteller til digi.no at prisen mest sannsynlig blir den samme for Digikort-bok som for en bok du laster ned over nettet.

Vil ikke spå salg

Norli Libris opplyser til digi.no at de har solgt et sted mellom 1 000 og 2 000 lesebrett av den gamle versjonen. Heitmann vil imidlertid ikke spå hvor mange enheter av den nye leseren de vil selge.

Lesebrettet forventes å være tilgjengelig i alle Norli og Libris-butikker tidlig i desember, og vil ha introduksjonspris 1499 kroner. Ordinær pris er 1990 kroner.

Til sammenligning koster Amazons nye Kindle, som er tilgjengelig i Norge, 109 dollar eller 630 kroner.

RETTELSE: Digi.no skrev at Kindle bare gir deg tilgang til Amazons e-bøker. Dette er ikke riktig. For en god oversikt over hvilke formater de ulike lesebrettene anbefaler vi denne lenken.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.