FORBRUKERTEKNOLOGI

Vil sende ukomprimert HDTV trådløst i hjemmet

Flere store leverandører av konsument-elektronikk skal samarbeide om trådløs HDTV-overføring.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
31. okt. 2006 - 13:39

Flere teknologier for trådløs overføring av HDTV-signaler i hjemmet er blitt annonsert de siste par årene, men WirelessHD er nok gruppen som vil tøye grensene lengst.

Gruppen, som ble annonsert i dag, består foreløpig av selskapene LG Electronics, Matsushita Electric Industrial (Panasonic), Samsung, SiBEAM, Sony og Toshiba.

Selskapene skal samarbeide om å utvikle en spesifikasjon for et trådløst, høyoppløst, digitalt grensesnitt (WirelessHD eller WiHD) som skal kunne brukes til å streame høyoppløst lyd og video og høyhastighet overføring av innhold mellom konsumentelektronikk. Målet er å ha fullført og publisert spesifikasjonen i løpet av våren 2007.

- Ved å være det første bransjeinitiativet for trådløs, ukomprimert videooverføring for konsumentelektronikk, vil WirelessHD tilbyr forbrukerne trådløs fleksibilitet og brukervennlighet, samtidig som man bevarer fordeler tradisjonelt forbundet med populære kabelalternativer for punkt-til-punkt-visning, slik som HDMI og DVI, sier Brian O'Rourke, en senioranalytiker i In-Sta/MDR, i en pressemelding.

- Dataratene som WirelessHD vil støtte, er virkelig imponerende, sier han.

WirelessHD skal benytte det ulisensierte, globalt tilgjengelige 60 GHz frekvensbåndet. Dette skal åpne for overføringshastigheter på flere gigabits per sekund og være tilstrekkelig for både høyoppløst, høykvalitets video i tillegg til dataoverføring.

    Les også:

Foreløpig vil en båndbredde på mellom 2 og 5 Gbit/s kunne oppnås, men teknologien har en teoretisk øvre grense på 20 Gbit/s. Men slike hastigheter vil ikke nettverket i hjemmet lenger være noen flaskehals - i hvert fall på en stund.

I første omgang er tanken å bygge støtte for WirelessHD inn i HDTV-appararet samt i et bredt utvalg av både stasjonære og mobile audio/video-enheter. Dette kan være alt fra videokameraer, set-top-bokser, høyoppløste DVD-spillere, spillkonsoller og datamaskiner, i tillegg til adapterprodukter.

En utfordring ved teknologien er at 60 GHz-båndet i utgangspunktet krever fri sikt. Dette vil gruppen løse ved å benytte avanserte antenneteknikker. Målet for de første produktene er å la enheter innen det samme rommet kommuniserer over en punkt-til-punkt-forbindelse på opptil ti meter, uten nødvendigvis å ha fri sikt mellom antennene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.