JUSS OG SAMFUNN

Vil tvangsåpne aksessnettene

FrP vil vurdere om GET og Canal Digital skal ha enerett over din bredbåndslinje.

Stortinget fikk torsdag et forslag for FrP om å vurdere åpning av de lukkede aksessnettene. Nå håper partiet på debatt om bredbåndsutbyggingen i Norge.
Stortinget fikk torsdag et forslag for FrP om å vurdere åpning av de lukkede aksessnettene. Nå håper partiet på debatt om bredbåndsutbyggingen i Norge. Bilde: Per Ervland/digi.no
10. nov. 2011 - 09:37

Fremskrittspartiets stortingsrepresentanter Åshild Karoline Haugland, Bård Hoksrud, Jan-Henrik Fredriksen og Arne Sortevik sendte i dag et privat lovforslag angående bredbånd til Stortinget.

Vurdere åpning

I forslaget ber de regjeringen blant annet utrede hvorvidt det på sikt vil være formålstjenlig å åpne de lukkede aksessnettene innenfor bredbånd for konkurranse. FrP trekker frem at mens kobbernettet i dag er åpent, er ikke fibernettet til for eksempel Viken Fiber eller kabelnettet til Canal Digital åpent for konkurranse.

Altså: Har du installert en fiberledning fra en tilbyder, kan denne tilbyderen bestemme at ingen andre skal kunne anvende kapasitet fra denne ledningen til å levere bredbånd til din husstand.

– Det er både fordeler og ulemper med de lukkede aksessnettene for bredbånd. En viktig fordel med et lukket aksessnett er at tilbyderen får en viss sikkerhet for at investeringer i infrastruktur vil bli tilbakebetalt gjennom bredbåndsabonnement. En viktig ulempe med et lukket aksessnett er at kunden er låst til en leverandør, og at det vil kunne være store kostnader knyttet til å bytte fra en leverandør til en annen, skriver forslagsstillerne i det private lovforslaget.

EU-forslag
Digi.no omtalte i fjor et lignende forslag fra EU-kommisjonen. De gikk inn for å regulere tilgangen til ultraraske fibernettverk, hvor det sikres en hensiktsmessig balanse mellom behovet for tilstrekkelige investeringer og tilstrekkelig konkurranse.

FrPs fire politikere trekker paralleller til den tilsvarende problemstillingen for patenter. Patenter er ment å gi rettighetshaveren inntektene i en tidsavgrenset periode, i Norge 20 år, før oppfinnelsen blir tilgjengelig for alle å bruke kostnadsfritt.

FrPs Bård Hoksrud vil at regjeringen skal vurdere å åpne opp de lukkede aksessnettene. <i>Bilde: FrP</i>
FrPs Bård Hoksrud vil at regjeringen skal vurdere å åpne opp de lukkede aksessnettene. Bilde: FrP

– Forslagsstillerne mener man bør vurdere hvorvidt aksessnettene for bredbånd i større grad bør åpnes opp for konkurranse, og eventuelle tidsavgrensninger for dette, står det i lovforslaget.

Til digi.no understreker imidlertid stortingsrepresentant Bård Hoksrud at FrP vil sikre at utbyggeren får dekket sine kostnader som han har hatt i forbindelse med utbyggingen av infrastrukturen og med et lite påslag, for å motivere til mer utbygging av bredbånd.

Forslagsstillerne ber også om å få med seg Stortinget på å be regjeringen innen 2012 fremlegge en finansieringsløsning for å gjennomføre et nasjonalt bredbåndsløft. Målet er høyhastighetsbredbånd til hele landet. Det blir også foreslått at regjeringen skal fremlegge en handlingsplan for å forenkle regelverket slik at utbyggingen av bredbånd ikke blir unødig dyr.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.