FORBRUKERTEKNOLOGI

Vil utfordre LCD og plasma med laser-tv

LCD og plasma er ikke nødvendigvis også morgendagens teknologi for flatskjermer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. okt. 2006 - 10:29

De fleste av dagens flate tv-er er basert på enten LCD- eller plasma-teknologi. Begge teknologiene har fordeler og ulemper. En stor, men trolig tidsbegrenset fordel med begge er at prisene faller raskt. Det er i hvert fall en fordel for konsumentene som ennå sitter på gjerdet.

Et spørsmål som er i ferd med å bli mer aktuelt, er om konsumentene bør vente enda litt lenger før de går til innkjøp av en stor flat-tv. Plasma- og LCD-teknologiene vil snart få selskap av flere nye alternativer som lover både bedre bildekvalitet og lavere priser. I hvert fall for de store skjermene.

digi.no har flere ganger skrevet om SED-teknologien (Surface-conduction Electron-emitter Display), en teknikk som henter fordeler fra de tradisjonelle rør-tv-ene, men som er minst like flat som LCD og som lover å gi bedre lystyrke, kontrastforhold, fargegjengivelse, responstid og effektforbruk. SED er blitt utviklet av Canon helt siden 1986, men produksjonen av slike tv-er er blitt utsatt flere ganger de siste årene. De nyeste meldingene forteller at Canon og Toshiba vil begynne masseproduksjon av SED-tv-er i begynnelsen av 2008. Et eget produksjonsanlegg for dette er under oppføring i Japan.

Nå skriver blant annet Red Herring at Mitsubishi Electric har vist fram en ny type flat-tv som kan komme på markedet tidligere enn SED. Tv-en, en 50-tommers prototyp, ble demonstrert i Sydney denne uken og skal komme på markedet innen jul 2007.

Tv-en Mitsubishi viste fram, er basert på laserteknologi fra amerikanske Arasor og Novalux. Førstnevnte leverer optoelektriske brikke, mens sistnevnte lager lasermoduler.

Selskapene sikter i første omgang inn mot markedet for store tv-er, 40 tommer eller mer. Teknologien skal gi et rikere fargebilde, lavere produksjonskostnader og 75 prosent lavere strømforbruk enn dagen flate tv-er i samme størrelse.

- Laserteknologien kan produserte dobbelt så høyt fargeinnhold som LCD eller plasma, hevder Greg Niven, visepresident for markedsføring i Novalux.

    Les også:

Ifølge Red Hering har Arasor og Novalux samarbeidet om laser-tv-prosjektet i nærmere to år og har vekket interesse hos tv-produsenter som ser etter alternativer til dagens løsninger. Niven forteller til Red Hering at ti tv-produsenter vil vise fra laser-tv-er under International Consumer Electronics Show som arrangeres i Las Vegas i januar.

Dette inkluderer også Samsung, selv om dette selskapet er blant verdens største produsenter av LCD-paneler. Men Samsung prøver også ut andre teknologier og har demonstrert en 56-tommers tv som benytter LED-teknologi fra amerikanske Luminus Devices.

Niven sier at nivået alle nå jobber mot er å kunne selge 50-tommers tv-er for mindre enn tusen dollar. Det er også målsetningen for laser-tv.

Novalux oppgir på selskapets nettsted at laserteknologien, som kalles Necsel (Novalux Extended Cavity Surface Emitting Laser), også vil kunne brukes i projektorer i alle størrelser - fra lommeformat, for eksempel integrert i en mobiltelefon, til modeller egnet for store kinosaler.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.