Vil varsle rakettangrep per SMS

Israel vil iverksette SMS-varsling til sivile fra juni 2011.

Dette israelske bildet er oppgitt å vise klargjøring av en Hizbollah-rakett til avfyring mot Israel under krigen sommeren 2006.
Dette israelske bildet er oppgitt å vise klargjøring av en Hizbollah-rakett til avfyring mot Israel under krigen sommeren 2006. (Bilde: Wikipedia)

Israel vil iverksette SMS-varsling til sivile fra juni 2011.

Ifølge den israelske avisa Haaretz har landets militære investert i et system der tekstmeldinger skal brukes til å varsle sivilbefolkningen om rakettangrep: IDF presents: Missile alerts on your cell phone.

Systemet er utviklet av et israelsk selskap, eViglio, i samarbeid med teleutstyrsleverandøren Ericsson. Initiativet til prosjektet ble tatt etter Israels mislykkede forsøk på å utrydde Hizbollah gjennom et angrep mot Libanon sommeren 2006. Den utløsende årsaken til angrepet var raketter fra Hizbollah mot israelske sivile i grenseområdet. Det israelske militære greide ikke å hindre Hizbollah fra å fyre av anslagsvis 4000 raketter – over 100 per dag under hele konflikten – mot mål i Israel.

eViglio-systemet gjør det mulig for hjemmekommandoen («Home Front Command») i det israelske forsvaret å masseutsende tekstmeldinger i samtidig som de varsler kringkastingsstasjoner, nettsider og oppslagstavler. Meldingene kan sendes ut til geografisk avgrensede områder, etter behov, og vil ledsages av veiledning om anbefalte vernetiltak.

Dette israelske bildet er oppgitt å vise klargjøring av en Hizbollah-rakett til avfyring mot Israel under krigen sommeren 2006.
Dette israelske bildet er oppgitt å vise klargjøring av en Hizbollah-rakett til avfyring mot Israel under krigen sommeren 2006. Bilde: Wikipedia

Meldingene kan sendes samtidig på flere språk, blant dem hebraisk, engelsk, russisk, arabisk og amharisk. Det spesielle med disse språkene er at hvert av dem har et eget alfabet. Amharisk er offisielt språk i Etiopia. For noen år siden kvittet Etiopia seg med rundt 36 000 jødiske innbyggere, etterkommere etter en kultur som etablerte seg i landet i førkristen tid, ved å sende dem til Israel.

eViglio-systemet skal også kunne brukes til å varsle om naturkatastrofer som jordskjelv og orkaner, heter det.

Hizbollahs nære bånd til Iran ble styrket av et møte i Libanon i oktober, mellom Irans president Mahmoud Ahmadinejad og Hizbollah-leder Hassan Nasrullah.

Spor i koden til den beryktede dataormen Stuxnet peker på at den kan være et ledd i et israelsk kyberangrep mot Iran.

Til toppen