BEDRIFTSTEKNOLOGI

Virusfritt fredag den trettende

Fredag den trettende er tradisjonelt en dag da virusvarsler krysser landegrensene og gravalvorlige tv-kommentatorer innbiller folk at de få influensa fra pc-en. Men i år er det stille, på både media- og virusfronten.

Eirik Rossen
13. juni 1997 - 16:17

"Ingen har meldt om smitte" er standardsvaret digi har fått når vi har henvendt oss til Norges ledende antivirus-leverandører med support-ansvar.

Rundt 200 virus er kjent for å la seg utløse av fredag den trettende. De mest kjente tilhører familiene Michelango og Jerusalem, og har sirkulert så lenge at selv forlengst utrangerte skannere har virksomme antistoffer. Men i nyere tid har det også dukket opp makrovirus, blant annet et kalt ATOM, som sprer fandenskap fra Word til Word. ATOM skal kunne slette filer i katalogen som tekstbehandleren er innstilt på i øyeblikket.

- Fredag den trettende-varslet er grovt overdrevet, sier Denis Brækhus i Swanholm Distribution som selger antistoffene til Dr Solomon. - Vi får færre og færre henvendelser på tradisjonelle virus, og fler og fler på makrovirus. De siste månedene har VMCAP og Showoff vært spesielt infiserende.

- Jeg har ikke hørt om spesielle henvendelser i dag, sier Paul Wedzicha, servicekoordinator i McAfee-agenten Azlan Norge. - Folk pleier ikke å ta kontakt med oss før de får spesielle problemer, og det eneste som går igjen er at man rammes av nye virus fordi man oppdaterer seg i takt med våre oppgraderinger.

- Det er flere år siden vi har fått meldinger om spesiell smitte fredag den trettende, gjentar både Jan Schrøder i PDI Consult (F-Prot) og Jon Espen Hetty i Norman Data Defense. Jeg hadde opplevd et lite kor om jeg ikke hadde ringt dem hver for seg.

Nå er klokka kvart på tre i Oslo, og mer enn halve verden har startet sine dataanlegg. Det er trygt å avslutte med vekterens rop: Alt er vel!

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.