UTVIKLING

Viser fram IE10

Microsoft varsler langt hyppigere utgivelser.

16. mars 2011 - 10:42

Microsoft lanserte i går Internet Explorer 9. Samtidig har selskapet kommet med ganske klare antydninger om at neste versjon av nettleseren allerede er under utvikling og at nyheter som dette vil bli kunngjort i forbindelse med MIX 11-konferansen som Microsoft arrangerer i Las Vegas i april. Blant hovedtalerne under konferansen er Microsofts IE-sjef, Dean Hachamovitch.

I går, under et norsk arrangement i forbindelse med IE9-lanseringen, skal teknologidirektør i Microsoft Norge, Petter Merok, ha bekreftet at en første «platform preview»-utgave av Internet Explorer vil vises fram til konferansedeltakerne under MIX. Dette skriver PC World.

Petter Merok, teknologidirektør i Microsoft Norge.
Petter Merok, teknologidirektør i Microsoft Norge.

Overfor digi.no viser Merok bare til denne siden om keynote-programmet for MIX 11.

Tidligere har disse forhåndsvisningene blitt gjort tilgjengelige for alle. Microsoft ga ut åtte slike utgaver av IE9 før lanseringen. Den første kom i mars i fjor.

Dette kan tyde på at Microsoft sikter mot en årlig utgivelse av Internet Explorer. Det tok nesten to år fra IE8 kom til IE9 ble lansert, men selve utviklingen av IE9 startet først i oktober 2009.

Hva som vil bli nyhetene i IE10, kan man bare spekulere om. Hachamovitch har tidligere uttalt at selskapet vil prioritere webstandarder som er ferdige og som det er etterspørsel etter blant utviklere.

En standard som nå er ferdig og som begynner å komme på plass i flere av de andre nettleserne, er WebGL. Dette er en standard som gjør det mulig å manipulere maskinvareakselerert 3D-grafikk ved hjelp av JavaScript. Men standarder er basert på OpenGL ES, et delsett av den åpne OpenGL-standarden som konkurrerer med Microsoft proprietære DirectX-standard. Microsoft har ikke sagt direkte at dette er problematisk, men selskapet manglende deltakelse i arbeidet med WebGL forteller muligens sitt.

Støtte for HTML5-parsing og ytterligere støtte for HTML5 og CSS3, er andre potensielle kandidater for det Microsoft vil inkludere i Internet Explorer 10.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.