Visma gjorde godt kjøp i Sverige

Visma-sjef Øystein Moan har kjøpt en svensk konkurrent til en hyggelig pris.

Visma-sjef Øystein Moan har kjøpt en svensk konkurrent til en hyggelig pris.

Visma-sjef Øystein Moan så ut til å ønske kjøpe Superoffice, men selger seg nå ut av selskapet igjen. I stedet har han snappet opp et nytt selskap, men denne gangen i Sverige.

Visma er ingen nykommer i Sverige - Moan skaffet seg en god posisjon i markedet for små bedrifter, noe han nå forsterker gjennom dagens oppkjøp av XOR Group.

XOR Group lager økonomisystemer og CRM-løsninger for de minste bedriftene i Sverige og Finland. XOR har også en del kunder i offentlig sektor.

Både kundegruppen og regnskapstallene skaper et godt grunnlag for å sammenligne XOR med norske Mamut.

XOR omsatte for 110 milloner svenske kroner og hadde et driftsresultat før avskrivninger på 16 millioner svenske kroner. Til sammenligning hadde Mamut en omsetning i 2003 på 115,8 millioner kroner og et driftsresultat før avskrivninger på 8,3 millioner kroner.

Moan har bare betalt 48 millioner svenske kroner i kontanter og 800.000 Visma-aksjer, noe som etter dagens børskurs er verd 68 millioner norske kroner. Totalen ender dermed på 114 millioner norske kroner. XOR har 130 ansatte opplyser selskapet på sine nettsider.

I følge Moan skal selskapet ha hatt en bra utvikling de siste årene.

Til sammenligning er Mamut verdsatt til 265,15 millioner kroner i det unoterte marked. Selskapet planlegger en børsnotering i løpet av andre kvartal, noe som vil utløse en ny verdisetting av selskapet.

Moan vil ikke kommentere spriket i prisingen mellom XOR og Mamut.

- Jeg synes dette var en grei nok pris for et unotert selskap, sier han kort til digi.no.

Bedt om en forklaring på hva som synes som en lav pris, påpeker han mangelen på konkurrerende bud.

- Hvem andre er det som kjøper opp denne typer selskaper i Norden om dagen, spør han.

- Vi tror at trenden med konsolideringen av ERP-aktører vil fortsette i Nord-Europa, sier Mamut-sjef Eilert Hanoa til digi.no. Vi mener XOR har en spredt kundeportefølje og derfor blir kjøpt opp. Det er alltid spennende når konsolidering blant gamle aktører skjer spesielt for nye og agressive leverandører.

Til toppen