Vista starter programmer selv

Microsofts lover teknikk som øke farten for brukere av Windows Vista - og gjøre det enklere å opprettholde den.

Microsofts lover teknikk som øke farten for brukere av Windows Vista - og gjøre det enklere å opprettholde den.

Problemet er gammelt og hittil har ikke Microsofts forskjellige Windows-versjoner klart å løse det på noen enkel måte: Over tid faller ytelsen på en Windows-PC. Årsaken er defragemtering på disken og et stadig større antall både komponenter i Windows og installerte hjelpeprogrammer som alltid startes opp.

Dette er en av utfordringene Microsoft om ikke skal løse, hvertfall forsøker å avhjelpe med den neste versjonen av Windows. Vista (tidligere kalt Longhorn) skal lanseres i tredje kvartal 2006.

Testere som har tatt i bruk den beta-versjonen av Vista som ble sluppet i sommer har fått noen forsmaker og nå forteller Microsoft mer om hva som kommer.

Den største nyheten er en teknikk Microsoft kaller Superfetch. Teknikken holder rede på hvilke programmer brukeren vanligvis benytter og laster disse før brukeren ber om dem.

Windows XP laster allerede enkelte interne Windows-tjenester som ikke alltid trengs på forhånd, men Vista skal starte vanlige fulle programmer som Acrobat, Powerpoint eller iTunes på denne måten, forteller Microsoft til nyhetetjenesten Cnet.

Men akkurat hvordan teknikken vil fungere er foreløpig ikke klart og Microsoft påpeker at den ikke er ferdig. Gjort på en uintelligent måte vil forhåndslastingen bare forlenge en oppstart - skal teknikken fungere, må brukeren få lov å starte med noe og jobb med en grei ytelse - mens Windows i bakgrunnen forsiktig laster andre programmer.

Teknikken forutsetter trolig derfor en kraftig maskin og mye minne.

For å opprettholde ytelsen, vil Vista også automatisk defragmentere harddisker automatisk uten å spørre brukere.

Microsoft arbeider også med andre teknikker, men disse skal ikke gjøres automatiske, forteller selskapet til Cnet.

Teknikken skal overvåke systemet og hvor mange hjelpeprogrammer som lastes (de som vises nederst til høyre på skjermen). Ber man om en analyse, får man en rapport over hva som bremser systemet og hvor mange hjelpeprogrammer som er lastet.

I følge Microsoft starter en gjennomsnittelig PC 29 slike programmer, et situasjon som er blitt kraftig forverret med flommen av spionvare.

Foreløpig innholder Vista bare analyse-delen av dette systemet, men den ferdige versjonen skal også ha et system for å rydde opp, men hvor omfattende og hva systemet vil klare å rydde opp i er foreløpig ikke kjent.

Til toppen