Abonner
BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vurderer å droppe MySQL

Tilbake til røttene i neste Fedora?

Fedora 19 kan komme til å bli levert med MariaDB i stedet for MySQL som standard databasesystem.
Fedora 19 kan komme til å bli levert med MariaDB i stedet for MySQL som standard databasesystem. Bilde: digi.no

Det åpen kildekode-baserte databasesystemet MySQL har fulgt med i pakkebrønnen til Linux-distribusjoner i svært lang tid. Men nå kan denne epoken nærme seg slutten. Den Red Hat-ledede Fedora-prosjektet vurderer nå å bytte ut MySQL med MariaDB i Fedora 19. Dette går fram av et offisielt forslag som Jaroslav Reznik i Red Hat kom med i forrige uke.

Bakgrunnen for dette er at hvordan Oracle forvalter MySQL, som selskapet ble eier av da det kjøpte Sun i 2010.

– Nylige endringer gjort av Oracle indikerer at de er i ferd med å gjøre MySQL-prosjektet mer lukket. De publiserer ikke lenger brukbar informasjon om sikkerhetsproblemer (CVE-er), de tilbyr ikke lenger fullstendige regresjonstester, og en veldig stor del av feildatabasen til MySQL er ikke offentlig lenger, skriver Reznik i begrunnelsen for sitt forslag.

«Monty»

MySQL ble opprinnelig laget av svenske MySQL AB, som ble kjøpt av Sun i 2008. Det svenske selskapet og databasesystemet ble oppkalt etter den eldste datteren til Michael «Monty» Widenius, som skapte MySQL og var medgründer i selskapet.

I 2009, etter at Sun hadde kjøpt MySQL AB, men før Oracle kjøpte Sun, tok Widenius utgangspunkt i MySQL-kildekoden og gjorde en splitt («fork») som resulterte i MariaDB, som til en viss grad er oppkalt etter Widenius' yngste datter. MariaDB er utgitt med GNU GPLv2-lisens og dagens versjon, 5.5, skal inkludere all den funksjonaliteten som finnes i MySQL 5.5, pluss en del annet. MariaDB utgis av Widenius nye selskap, Monty Program.

Reznik beskriver MariaDB som erstatter som uten videre kan erstatte MySQL, siden den støtter de samme API-ene (Application Programming Interface) og ABI-ene (Application Binary Interface).

– MariaDB (...) har en mer åpen kilde-holdning og et aktivt fellesskap. Vi synes de er enklere å samarbeide med, spesielt når det gjelder sikkerhetsspørsmål, skriver Reznik.

Ifølge forslaget er det ønskelig å erstatte MySQL med MariaDB allerede i tidlige de tidlige utviklingsstadiene for Fedora 19 «Schrödinger's Cat», som etter planen skal utgis i mai.

– MySQL vil fortsette å være tilgjengelig i minst én utgivelse, men MariaDB vil bli standardvalg. Vi kommer dessuten ikke til å støtte samtidig installasjon av begge pakker på den samme maskinen, så velg den ene eller den andre, skriver Reznik. Mer detaljer om forslaget finnes her.

FESCo (Fedora Engineering Steering Committee) skal trolig stemme over forslaget i dag.

Red Hat

Avgjørelsen kan på sikt også få betydning for Red Hats kommersielle Linux-distribusjon, Red Hat Enterprise Linux. Fedora-prosjektet fungerer nemlig som et forsøkslaboratorium for Red Hat, hvor selskapet tester ut nye konsepter og programvare.

Det er forøvrig verdt å merke seg at Wikipedia, ett av verdens største nettsteder, allerede er i ferd med å bytte ut MySQL med MariaDB.

    Les også: