JUSS OG SAMFUNN

Vurderer å si nei til Word-formatet

IT-minister Heidi Grande Røys er snart klar med en plan som kan stanse monopolet til Microsoft Word.

Skal norske innbyggere måtte eie Microsoft Office for å kunne lese skjema og annen offentlig informasjon de laster ned fra nettet? Eller skal all informasjon både internt i offentlig sektor og det som sendes ut lagre i Adobe Acrobat og Open Document Format (ODF), formatet som i utgangspunktet brukes av gratispakken OpenOffice?

Bruken av såkalte åpne formater eller lukkede ble et tema under valgkampen og ble så et av de mest håndfaste temaene i IT-meldingen som fornyings- og IT-minister Heidi Grande Røys la frem tidlig i vinter.

Men Røys trår forsiktig og kvier seg åpenbart for å komme med noen konkrete pålegg.

Skulle Røys med resten av regjeringen i ryggen pålegge hele offentlig sektor å skape alle dokumenter i åpne formater, kan dette utløse en omfattende IT-jobb – både for å legge om og skape løsninger som kan lese gamle dokumenter som ligger i Word-formater.

I stortingsmeldingen valgte departementet en forsiktig linje: I kapitlet «Preferanse for åpen kildekode» stod det at «Regjeringa vil vurdere vilkår for å kunne føre ein preferansepolitikk for åpen kildekode, slik at offentlige virksomheter skal velge åpen kildekode», når slike løsninger er gode nok.

Denne vurderingen er nå nesten ferdig, men heller ikke her kommer det noen avgjørelse.

digi.no har snakket med tre kilder i bransjen som alle forteller at man nå er ferdig med et forslag til en såkalt «referansekatalog» med dataformater for offentlig sektor.

Dette forslaget til katalog skal sent denne uken eller tidlig neste uke sendes ut på høring med frist til langt over sommeren.

Men etter hva digi.no forstår inneholder forslaget trolig en overraskelse: Røys vil foreslå at Adobe Acrobats PDF-format og ODF-formatet til OpenOffice blir standarder. Det nye formatet som brukes av Word i Office 2007 som heter Open XML blir ikke med som en anbefalt standard.

Dette er dog ikke noen umiddelbar katastrofe for Microsoft – av mange årsaker:

Etter hva digi.no forstår holder departementet døren åpen for Open XML og Office 2007 dersom formatet blir en åpen, internasjonal ISO-standard. Og det arbeidet er i full gang – med tung deltakelse fra Standard Norge, en organisasjon under Nærings- og handelsdepartementet.

Dessuten skal altså forslaget til katalog ut på høring og blir protestene massive, kan Røys snu.

Det er i tillegg lite trolig at offentlig sektor kaster ut alle Office-pakker. Office 2007 kan med et tillegg fra Microsoft innstilles til å lagre i ODF-format som standard.

Men det er liten tvil om at et nei til Microsoft nye Word-format over tid vil bryte opp monopolet Microsoft Office i dag har i den store norske offentlige sektoren og skape større konkurranse på kontorprogrammer.

Striden handler etter hva digi.no forstår bare om formatene til tekstdokumenter – Excel og Powerpoint-filer er vanskelig å flytte feilfritt mellom programmer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.