BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vurderer ny Windows-utgave før Longhorn

Stikk i strid med tidligere uttalelser, sier nå Microsoft at det ikke er gitt at Longhorn vil bli den første nye Windows-utgaven.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. feb. 2004 - 09:38

Microsoft har lenge hevdet at Longhorn definitivt vil være operativsystemet som etterfølger Windows XP. Riktignok vil selskapet tilby mye ny funksjonalitet gjennom Service Pack 2 til Windows XP som kommer mot slutten av dette halvåret, men det er ikke nok til at selskapet har valgt å utgi det som et selvstendig produkt.

Nå har Microsoft endret holdning og vurderer nå om det skal komme med et nytt operativsystem en gang mellom lanseringen av SP2 for Windows XP og lanseringen av Longhorn. Produktsjef for Windows-klienten hos Microsoft, Greg Sullivan, innrømmer dette overfor Microsoft Watch. Den potensielle Windows-utgaven har fått kodenavnet "Windows XP Reloaded", men skal også ha fått det spøkefulle kallenavnet "Shorthorn".

- Vi ser på forskjellige måter for å kunne levere forbedringer til Windows XP. Vi arbeider ikke med en midlertidig utgave av Windows før Longhorn nå, men det er én av mulighetene som ligger på bordet, sier Sullivan.

digi.no skrev i slutten av januar om en Gartner-rapport som antydet nettopp dette, at Microsoft vil kunne se seg tvunget til å komme med en midlertidig Windows-utgave før Longhorn. Dette på grunn av Microsoft Software Assurance (SA), en abonnementsordning som gir abonnentene rett til å installere og ta i bruk nye utgaver av programvaren innenfor en kontraktsperiode på typisk tre år.

Selv om det ikke er noen garanti i disse kontraktene om at nye versjoner av programvaren vil bli levert i løpet av kontraktsperioden, mener Gartner at avbetalingsordningen og nye versjoner er alt Microsoft solgte da SA først ble introdusert i 2001 – og kundene trodde de kjøpte nye utgaver. Longhorn ventes ikke før tidligst 2006, men enkelte hevder nå at operativsystemet kan bli ytterligere et år forsinket.

De nye uttalelsene fra Microsoft øker derfor sannsynligheten for at Gartner får rett. Hva Windows XP Reloaded eventuelt vil inneholde av nyheter, er høyst usikkert. Enkelte mener at det mer enn noe annet er snakk om et markedsføringsnyhet for å holde Windows-kundene i tømme.

Ifølge Sullivan vil ikke Microsoft oppgradere planene for fornyelse av Windows før etter at Service Pack 2 leveres.

Microsofts stadige kursendringer sprer usikkerhet, spesielt blant bedriftskundene, mener Microsoft-analytiker Rob Helm.

- Det at Microsoft hele tiden endrer lanseringsplanene gjør det vanskeligere for kundene å planlegge, sier Helm til News.com.

- I konsumentmarkedet er dette mindre viktig, men i bedriftsmarkedet er det svært viktig at Microsoft tilbyr et veikart, ikke bare for de store ”big-bang-utgivelsene”, men også for servicepakkene. Akkurat nå er det veikartet fortsatt temmelig tåkete, mener Helm.

Blant de detaljene Microsoft har bekreftet og avkreftet flere ganger, er spørsmålet hvorvidt en serverutgave av Longhorn vil komme innenfor den samme tidsrammen som klientutgaven. Svarene har vært alt fra at det blir noen synkronisert lansering av klient- og serverutgaven til at serverutgaven kommer omtrent samtidig, eventuelt et år eller to senere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.