Vurderer utvidet støtte for vektorgrafikk i IE

Silverlight skal ikke hindre standardstøtte i Microsofts nettleser. Det lover IE-sjef Chris Wilson.

Vurderer utvidet støtte for vektorgrafikk i IE

Silverlight skal ikke hindre standardstøtte i Microsofts nettleser. Det lover IE-sjef Chris Wilson.

Selv om Microsoft har lovet langt bedre støtte for åpne webstandarder i Internet Explorer 8 enn det som har vært tilfellet med de eldre utgavene av selskapets nettleser, er det likevel et par teknologier som ventes å bli sentrale, som mangler.

    Les også:

Den ene har blitt påpekt ved flere anledninger, nemlig W3Cs standard for vektorgrafikk, SVG (Scalable Vector Graphics). Denne XML-baserte spesifikasjonen støttes i større eller mindre grad av både Opera, Firefox og Webkit-baserte nettlesere som Safari og Chrome. Til IE finnes det riktignok en plugin fra Adobe som kan benyttes, men Adobe skal legge ned støtten for denne i begynnelsen av 2009.

Den andre teknologien Internet Explorer fortsatt mangler, dreier seg derimot om punktgrafikk. Canvas-elementet, som er en del av den foreløpige HTML 5-spesifikasjonen, gjør det i likhet med SVG mulig å generere grafikk i nettleseren uten at man må benytte seg av plugins. Også canvas støttes av Opera, Firefox, Safari og Chrome. Men altså ikke IE. Det finnes riktig tredjepartsløsninger, blant annet fra Google, som skal kunne konvertere canvas-funksjonaliteten om til kode basert på JavaScript og VML (Vector Markup Language), Microsofts eget språk for vektorgrafikk.

Med canvas-elementet kan man lage dataspill som vises direkte i nettleseren
Med canvas-elementet kan man lage dataspill som vises direkte i nettleseren

Under Web 2.0 Expo som ble arrangert i New York i forrige uke, hadde arrangørene samlet Chris Wilson, plattformarkitekt i IE-teamet til Microsoft, Brendan Eich, teknologisjef i Mozilla og Ojan Vafai, en programvareingeniør i Google Chrome-teamet til en spørsmålsrunde.

Alle de tre var forsiktige med uttalelsene sine, men Wilson fortalte likevel noe interessant. Mange har anklaget Microsoft for å holde igjen støtten for standarder i IE som overlapper med ting selskapets Silverlight-teknologi også tilbyr. Både punkt- og vektorgrafikk er blant dette.

- Vi har ikke muligheten til å velge om det finnes en åpen standard som kalles canvas eller HTML 5. Silverlight er en ende-til-ende-plattform, det er ikke den plattformen mitt team arbeider med. Vi ser på behovet for vektorgrafikk, og jeg sier aldri til teamet mitt: "Hei, la oss bare bruke Silverlight, vi trenger ikke støtte for vektorgrafikk". Vektorgrafikk er blant de tingene vi vil se på i neste runde, sa Wilson, ifølge Eweek.

Dette kan bety at IE vil komme med støtte for disse spesifikasjonene, men sannsynligvis ikke i før i IE9.

Så mye annet nytt ble ikke sagt under seansen, men Googles Vafai fortalte ifølge Eweek at selskapet planlegger å gi Chrome støtte for nettlesertillegg, tilsvarende de man finner til Firefox, samt Greasemonkey-scripts. Grunnleggeren av Greasemonkey-utvidelsen jobber nå i Chrome-teamet.

    Les også:

Til toppen