UTVIKLING

W3C: - HTML5 blir ferdig innen tre år

Men flere utfordringer gjenstår.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. nov. 2009 - 12:11

W3C er godt i gang med å utarbeide en ny versjon av HTML-spesifikasjonen. Sentralt i arbeidet med HTML5 er å gjøre språket mer tilpasset bruk i webapplikasjoner. Dagens HTML-versjon er i all hovedsak laget på slutten av 1990-tallet. Da var det fortsatt temmelig statiske dokumenter som var det dominerende innholdet på weben.

Tidligere har det blitt antydet at det vil ta mange år før HTML5 er tilstrekkelig testet for omfattende bruk, men

ifølge InfoWorld.com kan det virke som om dette ikke er den rådende innstillingen i W3C.

Under et pressearrangement i forbindelse med W3C Technical Plenary Week fortelte W3Cs Philippe Le Hégaret at HTML5 vil bli flyttet over i en fase som anbefalingskandidat innen utgangen av 2010.

- Den fasen vil vare i to år før en endelig godkjenning kan skje, sa Le Hégaret ifølge InfoWorld.com.

Ifølge SDTimes.com regner han med at de store nettleserleverandørene vil ha tilpasset nettleserne til HTML5 innen den tiden.

Arbeidet med HTML5 er ikke uten utfordringer. Dette dreier seg ikke minst om den integrerte støtten for avspilling av video, som skal være en del av HTML5 gjennom video-elementet. Nettleserleverandørene har ikke blitt enige om hvilken royaltyfrie videoformat som skal brukes. Så langt har Mozilla og Opera valgt å gå for Theora-formatet, mens Apple satser på H.264-formatet. Google støtter begge de to formatene i Chrome , mens det fortsatt er ukjent hva Microsoft eventuelt vil gjøre.

Striden skyldes ikke overraskende spørsmål om patentrettigheter. For nettsteder som skal levere video på denne måten, kan striden føre til at man må levere videoen i to ulike formater.

Integrert støtte for video vil også redusere behovet for eksterne teknologier i forbindelse med videoavspilling. Dette er områder både Microsoft, Adobe og Apple selger løsninger til.

Et annet område det er knyttet en viss spenning til, er vektorgrafikk-standarden SVG, som også skal bli en del av HTML5. Spenningen skyldes at Microsoft heller ikke her har sagt noe offisielt om hva selskapet tenker å gjøre. Internet Explorer har i dag ingen støtte for SVG, i motsetning til alle de andre større nettleserne.

Integrert støtte for vektorgrafikk vil også kunne redusere behovet for bruk av plugin-teknologier som Flash og Silverlight, da vektorgrafikken kan animeres ved hjelp av åpne standarder som JavaScript og SMIL (Synchronized Multimedia Integration Language). Men ifølge Wikipedia har ingen nettlesere noe mer enn begrenset støtte for SMIL i dag.

Ifølge InfoWorld.com sa Le Hégaret at selv om Microsoft ikke har publisert sine planer for Internet Explorer 9, så bør man kunne forvente gode nyheter fra selskapet på SVG-fronten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.