WAP for svenskene og lyrikk for norske Amazon-kunder

Statistikk fra Amazon.com avslører hvilke bøker, CD-er og videoer kunder fra ulike land bestiller. Svenskene foretrekker jobbrelatert litteratur mens nordmenn har lyrikk på topp. Danskene vil helst lese om spiritisme og vin. På videofronten vil danskene ha action med Bruce Willis.

Statistikk fra Amazon.com avslører hvilke bøker, CD-er og videoer kunder fra ulike land bestiller. Svenskene foretrekker jobbrelatert litteratur mens nordmenn har lyrikk på topp. Danskene vil helst lese om spiritisme og vin. På videofronten vil danskene ha action med Bruce Willis.

Nettbokhandelen Amazon.com som også selger andre artikler, har samlet statistikk over hva kundene kjøper, og delt informasjonen etter ulike kriterier, som for eksempel geografi. Nå er det mulig å finne ut hva nordmenn flest bestiller fra nettbokhandelen og sammenlikne kjøpene med for eksempel kjøpere i nabolandene.

Informasjonen er samlet i noe som kalles "Publication Circles" og omfatter også kriterier som selskap, organisasjoner, myndigheter og utdanningsinstitusjoner - hvorav de fleste er amerikanske.

På bokfronten er det klare skandinaviske skiller. Nordmenn er tydeligvis mest interessert i lyrikk, og to samlinger av jødiske Hal Sirowitz ligger på topp av lista. Men også boka som ligger på topp blant danske kunder er med på den norske lista - en bok om bedriftsutvikling.

1. "Mother Said: Poems" av Hal Sirowitz

2. "My Therapist Said: Poems" av Hal Sirowitz

3. "The Dream Society: How the Coming Shift from the Information to Imagination Will Transform Your Business" av Rolf Jensen

4. "Guide" av Dennis Cooper

5. "Ipng and the Tcp/Ip Protocols: Implementing the Next Generation Internet" av Stephen A. Thomas

I Sverige er de tre mest populære bøkene; "Official Wireless Application Protocol", "The Infomation Age: Economy, Society and Culture" og "The Power of Identity: The Information Age - Economy, Society and Culture".

Danskene foretrekker på bokfronten det samme som nordmenn har på tredjeplass; "The Dream Society: How the Coming Shift from the Information to Imagination Will Transform Your Business" av Rolf Jensen, "The Conscious Universe: The Scientific Truth of Psychic Phenomena" av Dean I. Radin og "Guide to owning a Maine Coon Cat" av Abigail Greene.

Alkoholvanene til danskene kommer til uttrykk også i bokbestillinger - hele tre vinguider er å finne blant de tre meste bestilte bøkene til danske Amazon-kunder.

På musikkfronten holder viser nordmenn at de liker best nasjonale artister, med Jan Garbarek på topp av bestselgerlista blant nordmenn. De fem mest solgte CD-ene er for tiden:

1. "Rites" med Jan Garbarek

2. "Ladies & Gentlemen: The Best of George Michael" med George Michael

3. "Doolittle" med The Pixies

4. "Studio Cast" med Tom Waits (Soundtrack)

5. "2001: A Space Odyssey - Original Motion Picture Soundtrack, 1996 Reissue)", med diverse artister

Både hos svenskene og danskene er CD-inspillinger med stand-up komikeren Tom Lehrer veldig populært, begge lands lister inneholder flere utgivelser av ham

Når det gjelder musikk foretrekker svenskene "The Heart of the Congos" med The Congos, "Through a Glass Darkly" med David Olney og "Street Legal" med Bob Dylan.

Danskene har to CD-er med komikeren Denis Leary på topp av sin bestselgerliste, det er "Lock N'Load" og "No Cure for Cancer". På tredjeplass ligger "Timeless" med Goldie.

Nordmenn har VHS-format videoer på topp, i motsetning til både svensker og dansker, som har utelukkende DVD-filmer blant de ti mest populære kjøpevideoer.

1. "Dice Rules" (VHS)

2. "Dice Man Cometh, The Andrew Dice Clay Live!" (VHS)

3. "Insomnia - Criterion Collection" (DVD)

4. "Legionnaire" (DVD)

5. "Species 2" (DVD)

På videofronten har svenskene "EdTV: Collectors Edition", "Urban Legend" og "American History X" på de tre øverste plassene.

Danskene har videoen "The Fifth Element" med Bruce Willis på videotoppen, nummer to er den samme video som ligger som nummer fem på den norske lista; "Species 2" og på tredjeplass er "Ronin" med blant andre Robert DeNiro på rollelista.

Til toppen