WAP-portal uten brukere

Den nye Internett-portalen for mobiltelefoner fra Telenor Mobil lanseres før det finnes mobiltelefoner i markedet som kan bruke portalen. Administrerende direktør i Telenor Mobil, Stig Herbern, sier selskapet vil la alle mobilbrukere uansett operatør benytte seg av portalen.

Den nye Internett-portalen for mobiltelefoner fra Telenor Mobil lanseres før det finnes mobiltelefoner i markedet som kan bruke portalen. Administrerende direktør i Telenor Mobil, Stig Herbern, sier selskapet vil la alle mobilbrukere uansett operatør benytte seg av portalen.

Telenor Mobil baserer sin nye Internett-portal på teknologien WAP (Wireless Application Protocol), og den krever egne WAP-baserte mobiltelefoner. Telefonene er nå på vei ut i markedet, men det vil gå noen uker før de første blir å finne i butikken.

Men så langt kan bare noen få utviklere som har tilgang på WAP-telefoner bruke portalen. Telenor Mobil viste på en pressekonferanse torsdag fram for første gang i verden de tre WAP-telefonene fra Nokia, Ericsson og Motorola samlet, som alle ventes å komme på markedet i inneværende kvartal, hvorav Nokia er noen uker unna.

Administrerende direktør i Telenor Mobil, Stig Herbern, sier at selskapet likevel velger å lansere denne tjenesten nå i påvente av at telefonene kommer.

- Vi venter på telefonene, og har både de nye tjenestene og muligheter for høyere båndbredde på mobilnettet klart. Men mangler mobiltelefoner.

Informasjonen som leses av mobiltelefonen er skrevet i et eget språk som er utviklet for mobiltelefonen; WML (Wireless Markup Language). Dette er ikke ulikt det vanlige Internett-språket HTML (Hypertext Markup Language), men er altså laget for mobiltelefonens små skjermer, begrensede datakapasitet og GSM-systemets lave båndbredde på 9,6 kbit/s.

Telenor Mobil vil tilby sine kunder tilgang til en WAP-portal. Dette er et startsted for kunden som ønsker å bruke mobile Internett-tjenester. Fra startsiden kan kunden finne et stort utvalg av gode WAP tjenester. Startsiden er organisert i syv kategorier eller kataloger, under hver av katalogene finnes det mange tjenester som kunden kan bruke.

Blant de samarbeidspartnerne Telenor Mobil har inne fra starten er NRK, Aftenposten, Meterologisk Institutt, IT-avisen, Oslo Børs, Fokus Bank, Trafikanten og Trondheim kommune.

Herbern sier at de ikke ønsker å stenge noen tjenester ute fra sin portal, som også har en funksjon som gjør at brukeren kan gå til helt andre nettsteder.

- Det er feil å stenge noen tjenester eller kundegrupper som er interessert i enkelte tjenester ute av vår portal, derfor blir den helt åpen, sier Herbern til digi.no. Han sier at dette er i tråd med den filosofien som gjelder for Internett i dag, at alt skal være tilgjengelig for alle.

- Derfor gjør vi heller ingen særavtaler med innholdsleverandører, og vi vil inkludere andre WAP-tjenester etter hvert som de blir lansert.

Blant Telenors egne tjenester er drinkeoppskrifter, vitser og oversikt over mobilsvar. Du kan også søke på navn i telefonkatalogens hvite sider.

For å få tilgang til Telenors WAP-portal kreves det at kunden gjør selvstendige valg på WAP-telefonen. Telenor vil forenkle dette til at det bare kreves å sende en SMS-melding slik at parametrene stilles automatisk.

Til toppen