Web 3.0 vil koble verdens ting til nettet

Web 3.0 eller Real World Web er neste bølge og vil koble den fysiske verden til internett, mener Gartner:

(Barcelona) På sin halvårlige Symposium-konferanse i dag la Gartner frem sine spådommer for utvikligen av Internett. Web 2.0 er den litt vage merkelappen mange setter på de nye type nettstedene og teknologiene som åpner opp for brukertilpasning, gruppesamarbeid og applikasjonslignende tjenester servert over nettet med Ajax.

Gartner har løftet blikket og forsøker å spå hva som skjer om 3-5 år og har satt merkelappen "Real World Web" på det de mener er neste bølge. Kanskje Web 3.0 er en bedre merkelapp, sa Gartner-analytiker Nick Jones under sin presentasjon i dag morges.

"Real world", den virkelige verden, referer til all verdens ting, enten det er en reservedel, en vare i et supermarked, en dør eller en koffert. For veldig mange av disse vil etterhvert bli koblet til Internett. Årsaken er ekstremt billig og kompakte kommunikasjonsbrikker som med WLAN eller andre radioteknologier vil kunne melde fra om statusendringer.

Dette vil skape en revolusjon for bedrifter og brukere. Gartner påpeker dog at det er en annen faktor som særlig vil gjøre de mange sensorene viktig: Nokia vil snart komme med den første mobilen som har både GPS og et aksellerometer. Dette gjør at mobilen vet hvor den brukeren er og om han eller hun er bevegelse, avslørte Jones.

Gartner ser for seg en verden der alle småting er koblet til nettene og brukerne mottar sanntidsinformasjon fra sensorene, men bare det som er viktig.

Mulighetene er enorme. Under sin presentasjon listet Jones opp noen eksempler: Deler i bilen vil ha trådløse sensorer og bilen vil så sende deg varsler dersom viktig noe skjer, selv om du ikke er i bilen.

En helt annen mulighet er pakker som merker når de blir åpnet. IT-systemet vil da registere at varen i esken er tatt i bruk, eventuelt bestille en ny til lager og registere produktet og garantien hos leverandøren.

Du vil også kunne be om informasjon om et objekt og på mobilen eller PCen din få vite hvor gammelt det er og annen viktig informasjon.

Du vil også kunne søke etter fysiske objekter du trenger og bli pekt til tingene.

Gartner bruker også et eksempel der en bilmekaniker med databriller får vist tegninger og animasjoner av hvordan et bil skal repareres. Dette er mulig fordi noen av bildelene er radiomerket og kan posisjoneres. Mekanikeren får også opp riktig tegning fordi brikken har fortalt hva slags del den er.

Les mer om:
;