Webapper må fungere bedre uten nett

Foreslått løsning kommer snart i nettlesere.

Webapper må fungere bedre uten nett
En løsning som gjør mobilapper bedre rustet for situasjoner uten tilgang til nettverk er på vei. Illustrasjon: Krasimira Nevenova / Alamy/All Over Press

Webapplikasjoner er tradisjonelt laget for at webtilgang alltid er tilstede. I den virkelige verden er det ikke slik, noe som fører til applikasjonene feiler. Vanlige, installerte applikasjoner takler vanligvis mangel på nettverkstilgang langt bedre.

I forrige uke, under konferansen Velocity-konferansen i New York, presenterte Alex Russell, en ingeniør ansatt i Google, utkastet til en spesifikasjon som tidligere i år ble foreslått som webstandard hos W3C. Teknologien kalles for Service Workers og bygger først og fremst på Web Workers, en foreslått webstandard for å kjøre JavaScript i bakgrunnen. Russell er blant forfatterne av spesifikasjonsutkastet.

Amerikanske PCWorld, som skriver om foredraget, opplyser at Service Workers vil fungere som en slag proxyserver innebygd i nettleseren. Den vil tilby et område i nettleseren for frakoblet prosessering, noe som lar webapplikasjonen tilby ressurser og lagre dokumenter – langt mer uavhengig av nettilgangen enn det som er tilfellet med de fleste webapplikasjoner i dag.

Proxyen, eller mellomlageret, skal også kunne bidra til en raskere opplevelse av webapplikasjonen, også når den har nettilgang, fordi blant annet behovet for DNS-oppslag, TLS-handshake og annet kan reduseres.

Nøyaktig hvordan mellomlagringen, eller synkroniseringen, skal foregå, skal utviklere kunne beskrive ved hjelp av JavaScript som kjøres asynkront i bakgrunnen. Når brukeren besøker et nettsted, vil et grensesnitt som er lagret på brukerens maskin være det første brukeren blir vist. Dersom maskinen har nettilgang, vil det i bakgrunnen foregå en synkronisering mellom data lagret lokalt i nettleseren og data på nettstedserveren. Dersom maskinen ikke har tilgang til serveren, kan den lokale kopien bli vist.

Ifølge Russell vil Google Chrome få støtte for Service Workers innen utgangen av året. Mozilla skal ifølge Russell være i ferd med å implementere teknologien i Firefox.

Lysbilder fra presentasjonen hans finnes her.

    Les også:

Les mer om: