Weben skal få NFC-støtte

Det første utkast er klart.

Weben skal få NFC-støtte
NFC gjør det blant annet mulig å bruke mobilen som en trådløs nøkkel med kort rekkevidde. Web NFC API vil gjøre det mulig å utnytte disse slike muligheter i webapplikasjoner. Bilde: Hyundai Motor UK Ltd.

Mange mobiltelefoner og nettbrett har støtte for den trådløse kommunikasjonsteknologien NFC (Near Field Communication), uten at bruken av teknologien har tatt av helt ennå. NFC handler om trådløs informasjonsutveksling over korte avstander. Teknologien er en internasjonal standard (ISO/IEC 18092).

Det er først og fremst tre sentrale bruksområder – kommunikasjon mellom enheter som holdes nær hverandre, betaling ved å holde mobiltelefoner inntil en betalingsterminal, samt utveksling av digital informasjon ved å holde brukerenheten inntil en trådløs tagg, det vil si en passiv NFC-enhet drevet av magnetisk induksjon.

En rekke applikasjoner støtter NFC, men ikke applikasjoner basert på den åpne webplattformen. Denne uken kom det første utkastet til en webstandard for å implementere NFC på weben.

Med Web NFC API skal det bli mulig for webapplikasjoner benytte vanlig NFC-funksjonalitet.

Den kommende spesifikasjonen støtter tre ulike funksjoner. Det skal bli mulig å lese og skrive NDEF-meldinger i NFC-tagger, utveksle NDEF-meldinger med andre, aktive NFC-enheter samt utføre paring av Bluetooth eller WLAN med andre NFC-enheter.

NDEF-meldinger (NFC Forum Data Exchange Format) kan bestå av nyttelast på inntil 2^32-1 bytes, i tillegg til informasjon om egenskapene til nyttelasten.

Forfatterne av spesifikasjonsutkastet ser for seg en rekke bruksområder for Web NFC API. Dette inkluderer spill, deling av data som kuponger og kontakter, fjernstyring av andre enheter, samt tilkobling til mer langtrekkende teknologier, som nevnt Bluetooth og WLAN.

NFC har selv en rekkevidde på omtrent 10 cm og benytter radiosignaler med en frekvens på 13,56 MHz.

Les mer om: