JUSS OG SAMFUNN

Webjuristene presser dyre advokatpriser

Dyre advokater blir utfordret av webjuristene som kan tilby langt billigere tjenester.

4. jan. 2008 - 09:49

I 2001 til 2003 var det en intens mediedebatt om høye advokatsalærer, og konkurranseutvalget fastslo at på grunn av de høye advokatprisene var det svært mange mennesker som ikke hadde god nok rettssikkerhet. Manglende konkurranse var hovedårsaken til de høye prisene.

Ferske tall fra SSB viser at prisene bare fortsetter å vokse kraftig. Advokattjenester har økt med nesten 10 prosent de siste to årene.

Men advokatene vil framover møte større konkurranse fra webjuristene som kan tilby halv advokatpris på juridiske tjenester.

Med Internett som kanal og en helt annen forretningsmodell er dette mulig mener Webjuristene.

- Vi jobber i hovedsak via Internett, og har verken sekretærer eller dyre kontorlokaler. Vi har hjemmekontor og møter våre klienter på kafé eller drar på hjembesøk. Vi er en utfordrer til den tradisjonelle advokaten, og håper og tror vi skal bidra til bedre rettssikkerhet gjennom økt konkurranse i jussbransjen, - noe som også vil tvinge prisene på advokatenes tjenester nedover, skriver NTB.

En rettshjelper er en jurist som har tillatelse fra Tilsynsrådet for Advokatvirksomhet til å yte juridisk bistand mot betaling. Rettshjelpere og advokater har gjennomført samme utdannelse (normalt seks år ved universitet). For å få advokat- eller rettshjelperbevilling må juristen ha plettfri vandel. Advokaten må i tillegg praksis som advokatfullmektig, og skal i løpet av denne tiden ha ført tre saker ved domstolene og må gjennomføre et advokatkurs.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.