BEDRIFTSTEKNOLOGI

– WebOS sjanseløs hos HP

Svikt i både teknologivalg og personalpolitikk.

Historien om webOS dreier seg om overdrevne ambisjoner for et produkt som i praksis ikke hadde mulighet til å lykkes, forteller innsidere til New York Times.
Historien om webOS dreier seg om overdrevne ambisjoner for et produkt som i praksis ikke hadde mulighet til å lykkes, forteller innsidere til New York Times. Bilde: HP
3. jan. 2012 - 13:12

En artikkel i New York Times der innsidere uttaler seg om hva som gikk galt med webOS hos HP, har vakt bred oppsikt: In Flop of H.P. TouchPad, an Object Lesson for the Tech Sector. Artikkelen har blant annet utløst en kommentar i MIT Technology Preview og utløst en livlig diskusjon på Slashdot.

WebOS er et operativsystem for smartmobiler, opprinnelig utviklet av Palm. Systemet var hovedmotivet for at HP kjøpte Palm i 2010 for 1,2 milliarder dollar. Etter å ha kunngjort i mars i år at webOS skulle kjøre på alt av pc-er, nettbrett og smartmobiler, la HP ned webOS-satsingen i august, for så, i desember, å overgi systemet til åpen kildekode.

Temaet for artikkelen til New York Times er at webOS var sjanseløs i HP.

Noen av kildene er navngitt, andre er anonyme. En av de navngitte er Paul Mercer, som var ansvarlig for brukergrensesnittet til webOS, og som ble med til HP fra Palm. Han har bakgrunn fra Apple der han arbeidet som utvikler fram til 1994. Han sier til avisa at ytelsesproblemene til webOS skyldes en beslutning om å øke systemets avhengighet til presentasjonsmotoren Webkit. Webkit ble brukt i webOS før HP kjøpte Palm, og anvendes også i nettleserne Safari (Apple) og Chrome (Google).

En av deltakerne i Slashdot-diskusjonen, «rsmith-mac», bekrefter at Webkit-implementasjonen i webOS er mangelfull, og at dette sinker også alle applikasjonene. Han beskriver webOS som «enda en samling interessante konsepter som ikke er fullført, og som krever mer kraft enn dagens maskinvare kan levere». Han er enig i at det var «dumt» å stole på Webkit for så mye av OS-et.

De anonyme kildene legger til at verken Palm eller HP evnet å gjøre webOS til en tiltrekkende plattform for utviklere, fordi ledelsen, fra Palm-sjef Jon Rubinstein og nedover, ikke hadde tilstrekkelig kompetanse innen ledelse av programvareutvikling, og greidde heller ikke å rekruttere de riktige medarbeiderne.

Mercer er enig i dette, og peker på at Apple og Google snappet opp nærmest alt som var av kompetanse rundt Webkit.

Rubinstein fortsatte å lede webOS-satsingen til HP, helt til han ble tildelt andre oppgaver i juli 2011.

Personalproblemene i webOS-avdelingen kom i skyggen av de øvrige ledelsesproblemene til HP: Toppsjef Mark Hurd ble, som kjent, avsatt etter en kvinnehistorie 6. august 2010, og ble ikke erstattet før i november samme år. Da kom Leo Apotheker, som igjen ble erstattet av dagens toppsjef, Meg Whitman, 22. september 2011.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.