UTVIKLING

– WebRTC ikke godt nok alene

Microsoft og Google utvider teknologi for webbasert sanntidskommunikasjon.

Webbaserte videokonferanser er allerede tilgjengelig. Illustrasjonen viser Google Hangouts, som ennå ikke greier seg med standard webteknologi alene.
Webbaserte videokonferanser er allerede tilgjengelig. Illustrasjonen viser Google Hangouts, som ennå ikke greier seg med standard webteknologi alene. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. aug. 2014 - 14:47

WebRTC er en foreslått webstandard for sanntidskommunikasjon mellom nettlesere. Selv om spesifikasjonen fortsatt bare har status som et arbeidsutkast, støttes teknologien av flere nettlesere. Den brukes også webbaserte videokonferansetjenester som Google Hangouts og norske Appear.in.

Microsoft støtter ikke WebRTC i Internet Explorer. Selskapet har uttalt at WebRTC er en god begynnelse på realiseringen av webbasert sanntidskommunikasjon uten bruk av plugins, men at spesifikasjonen har betydelige mangler. Selskapet kom i fjor sommer med et uoffisielt spesifikasjonsutkast som framstod som et alternativ til WebRTC.

Men i ettertid har man kommet fram til en ny tilnærming gjennom en egen arbeidsgruppe i W3C.

Sammen med selskapet Hookflash har representanter for Microsoft og Google forfattet et offisielt utkast til en spesifikasjon som adresserer i alle fall noen manglene Microsoft har påpekt. Spesifikasjonen har navnet Object RTC API for WebRTC, men kalles gjerne for ORTC. Arbeidet med denne har pågått en stund, og allerede i slutten av juni i år gjorde den ene av forfatterne, Justin Uberti fra Google, det klart at ORTC ikke vil erstatte WebRTC, men vil bli integrert som en del av WebRTC 1.1.

Men ikke alle er like klare på om dette er tilnærmingen man til slutt vil ende opp med. Blant disse er Doug Mahugh i Microsoft Open Technologies, som i et blogginnlegg om det nye spesifikasjonsutkastet for ORTC presenterer flere andre potensielle tilnærminger, men som uansett innebærer kompatibilitet med WebRTC 1.0.

 <i>Bilde: ORTC Community Group</i>
Bilde: ORTC Community Group

Noe av det viktigste som ORTC skal tilby, er avansert videofunksjonalitet som å tilby flere versjon av mediestrømmen, for eksempel med skalerbar videokoding eller simulcast.

– Dette er avanserte videoteknologier som har vist seg vanskelige å støtte med interoperabilitet innenfor SDP (Session Description Protocol) i WebRTC 1.0, skriver Mahugh. Han mener at det er langt enklere å ta i bruk disse teknologiene med et JavaScript objekt-API.

ORTC er ikke avhengig av SDP. I stedet fokuserer teknologien på objekter av typen «sender», «receiver» og «transport», som har både har «capabilities» som beskriver hva de er i stand til å gjøre, samt parametere som definerer hva de er konfigurert til å gjøre.

Utkastet til ORTC anses nå for å være såpass komplett at man om ikke lenge vil be om implementeringer, både på klient- og serversiden.

Det at Microsoft er en betydelig bidragsyter til ORTC API-et for WebRTC, kan vanskelig tolkes som annet enn at selskapet har til hensikt å støtte WebRTC. I praksis betyr dette at det bare er Apple med Safari som så langt ikke har vist noen offentlig interesse for WebRTC.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.