BEDRIFTSTEKNOLOGI

Western Digital med rekordharddisk

Men bruksområdene er begrenset i de fleste av dagens pc-er.

Western Digital Caviar Green med plass til 3 terabyte med data.
Western Digital Caviar Green med plass til 3 terabyte med data. Bilde: Western Digital
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. okt. 2010 - 08:56

Western Digital lanserte i går to nye medlemmer av selskapets Caviar Green-familie med SATA-baserte harddisker. Harddiskene har en lagringskapasitet på henholdsvis 2,5 og 3,0 terabyte med data og opererer med en rotasjonshastighet på 5400 rpm. Den største av harddiskene benytter et sett med fire plater som hver rommer 750 gigabyte med data. Begge modellene er basert på Advanced Format-teknologien (AF).

AF-teknologien setter visse krav til systemet som mange av dagens pc-er ikke oppfyller. For å kunne starte opp maskinen fra en AF-basert harddisk, kreves det at systemet har støtte for Unified Extensible Firmware Interface-basert (UEFI) fastvare. Moderne Mac-er har dette, men ifølge The Register ventes dette først å bli mer eller mindre standard i andre pc-er i løpet av andre kvartal av 2011. 32-bitsutgavene av Windows støtter ikke UEFI.

Windows XP krever uansett tilleggsprogramvare for å kunne bruke så store harddisker, mens både Mac OS X og nyere Linux-kjerner har innebygd støtte, også for oppstart AF-harddisker.

Western Digital Caviar Green med plass til 3 terabyte med data. <i>Bilde: Western Digital</i>
Western Digital Caviar Green med plass til 3 terabyte med data. Bilde: Western Digital

Western Digital oppgir at selskapet leverer harddiskene med en AHCI-kompatibel (Advanced Host Controller Interface) Host Bus Adapter (HBA). Dette skal gjøre det mulig for operativsystemet å bruke en kjent enhetsdriver med korrekt støtte for høykapasitetsdrev. Selskapet har publisert mer informasjon om bruken av denne typen harddisker på denne siden.

De nye harddiskene, med modellnumrene WD25EZRSDTL og WD30EZRSDTL, har nå kommet på markedet i blant annet USA med en veiledende pris på henholdsvis 189 og 239 dollar. De ser ikke ut til å ha kommet til Norge ennå.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.