DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

WHO vil lage global helseløsning basert på EUs koronasertifikat

For å stå bedre rustet ved fremtidige helsekriser vil Verdens helseorganisasjon bruke EUs koronasertifikat til å lage et globalt system for helsesertifisering.

Mange av oss ble kjent med EUs koronasertifikat – som også Norge var med på – da pandemien sto på som verst. Nå vil WHO bruke systemet som utgangspunkt for å bygge et globalt system for helsesertifisering.
Mange av oss ble kjent med EUs koronasertifikat – som også Norge var med på – da pandemien sto på som verst. Nå vil WHO bruke systemet som utgangspunkt for å bygge et globalt system for helsesertifisering. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
5. juni 2023 - 16:18

WHO-sjef Tedros Ghebreyesus og EUs helsekommissær signerte mandag en avtale de beskriver som en milepæl.

– Covid-pandemien understreket verdien av digitale helseløsninger for å legge til rette for helsetjenestene, sa Tedros under signeringen i Genève.

Han sier EUs koronasertifikat nå skal gjøres om til «et globalt offentlig gode» som første steg i utviklingen i et globalt nettverk for digital helsesertifisering. På sikt skal dette blant annet inkludere digitaliserte internasjonale vaksinekort, forklarer WHO-sjefen.

Helseinformasjon over landegrensene

Målet er å bidra til å beskytte folk mot helsetrusler, inkludert fremtidige pandemier, og underlette global mobilitet, heter det i en felles uttalelse fra WHO og EU.

– Nettverket kan også få en viktig rolle i humanitære hendelser på tvers av landegrenser ved å sikre folk tilgang til helsejournaler og andre opplysninger når konflikter, klimakrisen eller andre nødssituasjoner tvinger dem over grensen, sier Tedros.

EUs koronasertifikat – digitalt eller i papirutgave – ble brukt til å dokumentere vaksine- og smittestatus for folk som forflyttet seg i EU under pandemien. Norge var også en del av ordningen, som ble det mest utbredte systemet for koronasertifisering i verden.

Personvern i høysetet

Tedros understreker at det fremtidige systemet skal være «basert på prinsipper om likhet, innovasjon, åpenhet, datasikkerhet og personvern». Han sier WHO ikke skal få tilgang til underliggende personopplysninger, som fortsatt skal tilhøre de enkelte medlemslandene.

– Vi skal bare vedlikeholde et kartotek over offentlige nøkler for å bekrefte at de digitale opplysningene fra medlemslandene er autentiske, sier WHO-sjefen.

EU-kommissær Margrethe Vestager fotografert under en pressekonferanse om Digital Markets Act (DMA) i mars.
Les også

Meta risikerer milliardbøter for «betal for personvern»-løsning

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.