Wi-Fi og pedalkraft gir Internett i Laos

Jhai-stiftelsen har laget en Linux-basert ”jungel-PC” som får strøm fra en sykkel og Internett fra Wi-Fi.

Den amerikanske Jhai Foundation ble opprettet av veteraner fra Vietnam-krigen for å gjenopprette vennskap mellom USA og Laos, og gjøre landsbygda i Laos delaktig i den teknologiske utviklingen.

Et viktig prosjekt er i ferd med å fullføres i landsbyen Ban Phon Kham nord for hovedstaden Vientiane. En berømt amerikansk PC-konstruktør, Lee Felsenstein, kjent blant annet for den første bærbare PC-en Osborne 1 fra 1981, har laget fem eksemplarer av en ”jungel-PC” med billige deler, og som er i stand til å overleve kraftig monsunregn og kvelende varme.

Strøm til å drive PC-ene kommer fra generatorer koplet til en sykkel. Ett minutts tråkking gir fem minutter med PC-drift.

Internettilgang kommer gjennom et trådløst nettverk basert på Wi-Fi-standarden 802.11b. Basestasjonene plasseres i tretoppene og får strøm fra solcellepaneler. Signalene går til et sjukehus noen kilometer unna, der en server gir tilgang til Internett, og også til det lokale telefonnettet.

PC-ene drives av Linux, med en Lao-utgave av KDE-grensesnittet og standard programvare.

Tjenester i nettet vil omfatte prisinformasjon om ris og andre salgsprodukter, nettsteder der lokale produkter kan averteres, e-post – flere av innbyggerne har slektninger i utlandet – lokal telefoni og IP-telefoni til utlandet.

Jhai-stiftelsen har brukt 19.000 dollar på å utvikle og installere PC-ene og nettverket, medregnet syklene og solcellepanelene. De månedlige driftsutgiftene er beregnet til 21 dollar.

Nettverket skal utvides med en skriver. PC-ene skal også brukes til å lære opp ungdom i både informasjonsteknologi og bedriftsgründerskap, mot at de så forplikter seg til å lære opp de voksne og særlig de eldre.

Til toppen