Wien bytter fra Linux til Windows

Den østerrikske byen valgte fri programvare, men inkompatibel programvare gjør at de må bytte tilbake.

Wien bytter fra Linux til Windows

Den østerrikske byen valgte fri programvare, men inkompatibel programvare gjør at de må bytte tilbake.

Østerrikes hovedstad byttet fra Windows til Linux i 2005. Nå må byen snu, og tvinges kjøpe nye Vista-lisenser.

- Dette er et skikkelig tilbakeslag for Linuxsatsingen i Wien, sier Marie Ringler, teknisk talskvinne for miljøpartiet, til Østerrikes statlige tv- og radioselskap ORF.

Skiftet av operativsystem skyldes ifølge ORF et språkprogram som kun fungerer sammen med nettleseren Internet Explorer fra Microsoft.

For å løse denne floka har byen valgt å rekonfigurere 720 pc-er som i dag kjører GNU/Linux, slik at de også kan kjøre Windows Vista gjennom dualboot.

Prisen for dette skal være 105 000 euro, eller omkring 850 000 norske kroner.

- For en brøkdel av den summen kunne man heller sørget for at selskapet som lager språkprogrammet kunne laget en tilpasning til Firefox, sier Marie Ringler.

Ringler er bekymret for at Wien nå snur ryggen til byens friprog-praksis. Ifølge den tyske nettavisen Heise sier hun at dette er dødsstøtet, som etterfølger byens beslutning i februar om å investere 7,6 millioner euro i nye Microsoft-lisenser.

Andre byrådsmedlemmer benekter at byen gir opp sine friprog-planer.

- Wien har benyttet fri programvare de siste tyve årene, og det vil byen fortsette med, sier Siegfried Lindenmayr som representerer det sosialdemokratiske partiet SPÖ, til det østerrikske nyhetsstedet Futurezone.

Brukere i offentlig administrasjon i Wien kan velge mellom arbeidsstasjoner med GNU/Linux eller Microsoft. Rundt 1000 av byens 32 000 pc-er kjører GNU/Linux distribusjonen Wienux, som er basert på Debian.

Til toppen