BEDRIFTSTEKNOLOGI

Wikileaks flytter til atomsikker grotte

Tar i bruk svensk anlegg bygget under den kalde krigen.

Varslernettstedet Wikileaks' nettsider er nå trygt forvart i et atomsikkert anlegg sentralt i Stockholm.
Varslernettstedet Wikileaks' nettsider er nå trygt forvart i et atomsikkert anlegg sentralt i Stockholm. Bilde: Bahnhof
31. aug. 2010 - 08:34

Wikileaks flytter inn i en av verdens best sikrede datahaller, ifølge ComputerSweden.

Anlegget befinner seg under 30 meter granittfjell, sentralt på Södermalm i Stockholm. Her leier de serverplass fra nettleverandøren Bahnhof.

Atomsikkert

Pionen White Moutains, som hallen heter, beskrives av Bahnhof som en oppgradert versjon av et atomsikkert bomberom som ble oppført og benyttet av det svenske sivilforsvaret under den kalde krigen.

Etter en totalrenovering i 2007 ble Pionen, som på folkemunne i blant omtales som «grottan» omgjort til datahall. Samtidig ble det sprengt ytterligere plass, blant annet for å romme et nytt diesel-basert kraftverk.

- Hele fjellet er selvforsynende. Dersom Stockholm skulle bli rammet av en naturkatastrofe eller terroranslag som påvirker strømforsyningen eller data- og telekommunikasjonen kan Pionen fungere som et nasjonalt kommunikasjonsknutepunkt uten kontakt med omverdenen, heter det i Bahnhofs produktbeskrivelse (PDF) om anlegget.

Wikileaks har skaffet seg mektige fiender etter å ha publisert en rekke lekkede opplysninger. I slutten av juli la varslernettstedet ut rundt 92.000 hemmelige dokumenter fra det amerikanske forsvarsdepartementet om krigen i Afghanistan.

- De verdsetter vår integritet

Bahnhof tror ikke at den fysiske sikringen er bakgrunnen for hvorfor Wikileaks velger å plassere nettsidene sine hos dem.

- Dette er en spektakulær sak som mange vet å sette pris på, men den viktigste grunnen er juridiske spørsmål og integritet. Vi har strukket ut nakken for våre kunder tidligere, og trolig er det dette de verdsetter, sier Bahnhof-sjef Jon Kalung til ComputerSweden.

Futuristisk

Pionen har direktelinjer mot en rekke nasjonale internettknutepunkter, samt norske NIX, DIX i Danmark og AMS-IX i Amsterdam.

Etter ombyggingen i 2007 fremstår anlegget som svært moderne, også interiørmessig med en futurisk design, glasstunneler, veksthus og kunstig dagslys.

Her kan du se en bildeserie av datahallen. På nettstedet panoramas.dk kan du dessuten se en 360-graders panoramavisning av anlegget.

Wikileaks har også tidligere valgt å benytte seg av svenske servere for å levere tjenester.

I flere år lå databasene deres hos webleverandøren PRQ, som tidligere ble drevet av Pirate Bay-gründerne Gottfrid Svartholm og Fredrik Neij. Ifølge ComputerSweden skal imidlertid alt nå være flyttet til Piratpartiets servere hos Bahnhof.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.