BEDRIFTSTEKNOLOGI

Wikimedia bytter søkemotor

Begynte å bære preg av tidens tann.

7. jan. 2014 - 14:28

Wikimedia er mest kjent som stiftelsen bak nettleksikonet Wikipedia. Foruten en mengde andre prosjekter står de også som utgiver av wiki-programvaren i åpen kildekode.

De siste 7-8 år har alle nettstedene til Wikimedia Foundation benyttet en egenutviklet søkemotor kalt Lucene-search, som bygger på Apache Lucene.

Etter å ha skalert og fungert godt i lang tid, ble det tidlig i 2013 klart at løsningen begynte å bli moden for utskiftning. Ikke minst skyldes det at Lucene-search var basert på frivillig bidrag fra én mann, serbiske Robert Stojnić, som siden har forlatt prosjektet til fordel for andre oppgaver.

I en kunngjøring opplyser Wikimedia at de ikke lenger ser det som hensiktsmessig å vedlikeholde egen søkemotor, når det finnes to fullgode alternativer i åpen kildekode, henholdsvis Solr og Elasticsearch. Også disse er basert på Apache Lucene.

De endte med å velge Elasticsearch, blant annet av hensyn til dokumentasjon og programmeringsgrensesnitt. De øvrige fordelene kan leses ut fra kunngjøringen.

Utfallet er uansett at det blir implementert en ny søkemotor i alle Wikimedias wiki-nettsteder, inkludert Wikipedia, de nærmeste månedene. Beta-brukere vil oppleve dette allerede i februar, med videre utrulling til alle i mars og april.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.