Wikimedia-sjefen går av etter søkemotor-lekkasje

 

Åpenhet er viktig for Wikipedia.
Åpenhet er viktig for Wikipedia. (Bilde: Wikimedia Commons. Montasje: digi.no (CC BY-SA 3.0))

 

Wikimedia-direktør Lila Tretikov går av etter det som fremstår som manglende tillit. Bilde: Lane Hartwell, Wikimedia Foundation, CC BY-SA 3.0
To nyheter lot til å direkte motsi hverandre nylig. Den første slo fast at Wikipedia skal utfordre Google med en ny søkmotor.

Så ble dette avvist som en misforståelse. Det blir likevel ingen Google-utfordrer fra Wikipedia.

Dette til tross for at lekkede dokumenter med innvilget pengestøtte på 250.000 dollar til Wikipedia Foundation, stiftelsen bak det frie oppslagsverket, fortalte en annen historie.

Planene har etter alt å dømme blitt endret. På et tidspunkt skal prosjektet ha blitt nedskalert. Svikt i kommunikasjonen og manglende åpenhet har ført til mistillit mot sjefen.

Saken får nå et etterspill.

Administrerende direktør Lila Tretikov i Wikimedia Foundation varslet torsdag at hun går av. Det er nettstedet Motherboard som først meldte dette.

Avgangen ble kunngjort av Patricio Lorente, medlem av stiftelsens øverste organ, Board of Trustees, som på en epostliste opplyser at styret denne uken har akseptert Lilas oppsigelse. Hun vil jobbe ut neste måned, samt også bistå med å finne en etterfølger.

Planene om en egen søkemotor, fullstendig fri for kommersielle interesser, skal ha vært kontroversielle både internt i stiftelsen, samt i miljøet av frivillige bidragsytere (wikipedianere) som redigerer oppslagsverket. Prosjektet som først het Knowledge Engine er senere omdøpt til Discovery.

Ifølge Motherboards kilder skulle søketjenesten, slik planene opprinnelig var, sørge for mer trafikk inn mot Wikipedia, som har mistet besøk som følge av økt mobilbruk, samt at Google har begynt å vise fram fakta-bokser fra Wikipedia direkte i søkeresultatene.

Dårlig stemning

– Mange i miljøet raser mot at detaljer om et så stort prosjekt har vært holdt skjult av en organisasjon med et radikalt forhold til åpenhet, skriver nettstedet.

Den sammen åpenheten som gir oss referatet fra et internt oppvaskmøte forrige uke, der misfortåelsene som oppsto rundt søkemotor-planene ble diskutert med Lila Tretikov.

Pengestøtten de mottok fra stiftelsen John S. and James L. Knight Foundation, som beskrev planer om en egen søkemotor, tas opp i møtet.

– Dokumentet ble lekket. Det tok for lang tid å gå ut offentlig med svar som kunne oppklare misforståelsene som oppsto. Tingene spant ut av kontroll, blir det sagt.

– Det var et problem. Vi publiserte bevilgningen uten kontekst. Personalet følte seg ikke bemyndiget til å oppklare, vedgår Tretikov ifølge møtereferatet.

The Verge, som også dekker avgangen hennes, avslutter sin artikkel lakonisk:

– Nå får hun tid til å vurderer ironien i det å miste jobben sin på bakgrunn av å holde et prosjekt fokusert på åpenhet, en hemmelighet.

Til toppen