FORBRUKERTEKNOLOGI

Wikipedia-gründer lanserer grønn wiki

Jimmy Wales fikk grønne tanker etter å ha pratet med Al Gore.

9. sep. 2008 - 16:00

Jimmy Wales er mest kjent for å ha grunnlagt gratisleksikonet Wikipedia, men mannen har også et eget kommersielt selskap kalt Wikia.

Wikia likner Wikipedia, men er i motsetning til leksikonet reklamefinansiert. Alle kan redigere innholdet under begge tjenestene. Hovedforskjellen er at Wikia er laget for å samle grupper av mennesker som er opptatt av et spesielt tema, mens Wikipedia er et rent oppslagsverk.

De største wiki-samfunnene som er samlet under Wikia-paraplyen er Wookieepedia og WoWWiki, som henholdvis omhandler Star Wars-universet og onlinespillet World of Warcraft.

Nettgründer Jimmy Wales starter miljø-wiki.
Nettgründer Jimmy Wales starter miljø-wiki.

Denne uken fyller Wikia fire år som selskap, og samtidig lanseres Wikia Green.

Tanken er at dette skal være et nettsamfunn for alt som er «grønt», og alt innholdet kan gjenbrukes og kopieres av hvem som helst, både kommersielt og ikke-kommersielt.

I et intervju med Cnet forteller nettentreprenøren at han fikk ideen til denne tjenesten etter å ha pratet med Al Gore rett før han ble tildelt Nobels fredspris i fjor.

Ifølge Wales er nerdekultur en viktig del av Wikia, og han ser store likhetstegn mellom nerdene og miljøbevegelsen.

Med nerdekultur sikter han til miljøer som de tilknyttet Star Trek og Star Wars, der tilgjengere er supermotiverte fans som vet alt mulig om temaet. Her diskuteres og dokumenteres alt mulig relatert til området. Slik er det også i miljøbevegelsen, mener Wales.

- De utgjør en svært motivert gruppe, men de snakker med hverandre i diskusjonsfora i stedet for å bygge ressurser sammen. Derfor håper vi at noen av disse menneskene vil synes at dette er interessant.

Samtidig er han klar på at han tar egen medisin. Wales forteller at selskapet hans er i en prosess for å bli grøntsertifisert. Selv ønsker han å lære mer om temaet, men opplever at det er vanskelig å finne informasjon, fordi den spriker i alle retninger.

Dette er også noe av grunnen til at han nå oppretter en egen miljø-wiki. Han så et behov for å samle mennesker som kan oppklare misforståelser og sørge for at informasjonen blir dokumentert.

Wales hever ikke lønn fra sin stilling som styreleder emeritus i Wikipedia-stiftelsen, og hans eget selskap er heller ingen gullgrave til nå. Selskapet gir ikke ut detaljer om økonomiske resultater, men Wales innrømmer at de ikke tjener penger.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.