Wikipedia-gründer skal lage søkemotor

Wikipedia-gründer Jimmy Wales sier han vil utfordre Google og Yahoo med en ny type søkemotor.

Wikipedia-gründer skal lage søkemotor
Bilde:

Wikipedia-gründer Jimmy Wales holdt en pressekonferanse i Tokyo i går. Der sa han blant annet at han har til hensikt å bygge en kommersiell søkemotor som vil være i stand til å utfordre Google og Yahoo, og erobre opptil fem prosent av markedet.

Wales kritiserte Google og Yahoo fordi de ikke vil fortelle hvordan søketeknologien de benytter, rangerer sine treff. Han mener det kreves et åpent alternativ, som mange utviklere kan samarbeide om, etter de samme prinsippene som ligger til grunn for gratisleksikonet Wikipedia.

Wales sa også at åpen søketeknologi, utviklet etter samarbeidsprinsippet, vil være vanskeligere å manipulere, og mer motstandsdyktig mot spam.

Formelt er det selskapet Wikia som skal stå for utviklingen. Wikia har rettighetene til wiki-teknologien: Verktøyene gis gratis til brukere, mot at nettstedene som bruker den lenker til selskapet, slik at de får mer igjen for annonsene på sitt eget nettsted.

Wikias omsetning er ukjent. Ifølge Wales har selskapet nylig mottatt 4 millioner dollar i kapital fra «engel-investorer», samt en «svært stor investering» fra Amazon.com.

Prosjektet for en egen wiki-basert søkemotor har etablert dette nettstedet: Wikia Search.