FORBRUKERTEKNOLOGI

Wimax til 30 russiske byer

Moskva er en av 30 russiske byer der Wimax fra Globetel skal gi bredbånd og telefoni.

2. jan. 2006 - 14:02

Globetel Communications opplevde et 70 prosent hopp i aksjekursen fredag, da selskapet kunngjorde en 600 millioner dollars kontrakt på å levere Wimax til 30 russiske byer, i første omgang Moskva og Sankt Petersburg. Globetel skal stå for utstyret og utplasseringen, og oppretter et felleseiet driftsselskap med det russiske olje- og gasselskapet Internafta.

Globetel har utviklet et kombinert Wimax/WLAN aksesspunkt, kalt HotZone 4010. Aksesspunktene kommuniserer seg i mellom over Wimax etter mesh-prinsippet, mens klientene kopler seg opp over vanlig 802.11-WLAN. Globetel markedsfører dette utstyret som den mest kostnadseffektive løsningen for å kombinere bredbånd og telefoni.

Selskapet brukte flere måneder på å bearbeide russiske myndigheter, og fikk i oktober i fjor (2005) anledning til å demonstrere HotZone-teknologien for både bredbånd og telefoni i den russiske nasjonalforsamlingen. Dumaen var imponert, og Globetel kunne gå videre til å forhandle fram en avtale med en gruppe russiske investorer.

– Dette utgjør en fantastisk mulighet for oss og for våre russiske partnere, sier Globetel-sjef Tim Huff i en pressemelding. – Russland vil raskt og forholdsvis rimelig skaffe seg en trådløs infrastruktur som kan måle seg med hva som helst i den industrialiserte verdenen.

Huff forklarer at Globetel-løsningen vil gi bredbånd og telefoni til bedrifter og private abonnenter og dekke alle tettbygde strøk i byene der den bygges ut. Han regner med å dele utbyggingen i tre faser, med ti byer i hver fase, og ha bygget ut i alle 30 byer i løpet av 27 måneder. Det er ikke fastlagt hva tjenestene vil koste, men Huff understreker at løsningen vil gi «absolutt rimelig trådløs telefoni og bredbånd i områder som i dag har begrensede eller kostbare tjenester».

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.