Wimax til 30 russiske byer

Moskva er en av 30 russiske byer der Wimax fra Globetel skal gi bredbånd og telefoni.

Moskva er en av 30 russiske byer der Wimax fra Globetel skal gi bredbånd og telefoni.

Globetel Communications opplevde et 70 prosent hopp i aksjekursen fredag, da selskapet kunngjorde en 600 millioner dollars kontrakt på å levere Wimax til 30 russiske byer, i første omgang Moskva og Sankt Petersburg. Globetel skal stå for utstyret og utplasseringen, og oppretter et felleseiet driftsselskap med det russiske olje- og gasselskapet Internafta.

Globetel har utviklet et kombinert Wimax/WLAN aksesspunkt, kalt HotZone 4010. Aksesspunktene kommuniserer seg i mellom over Wimax etter mesh-prinsippet, mens klientene kopler seg opp over vanlig 802.11-WLAN. Globetel markedsfører dette utstyret som den mest kostnadseffektive løsningen for å kombinere bredbånd og telefoni.

Selskapet brukte flere måneder på å bearbeide russiske myndigheter, og fikk i oktober i fjor (2005) anledning til å demonstrere HotZone-teknologien for både bredbånd og telefoni i den russiske nasjonalforsamlingen. Dumaen var imponert, og Globetel kunne gå videre til å forhandle fram en avtale med en gruppe russiske investorer.

– Dette utgjør en fantastisk mulighet for oss og for våre russiske partnere, sier Globetel-sjef Tim Huff i en pressemelding. – Russland vil raskt og forholdsvis rimelig skaffe seg en trådløs infrastruktur som kan måle seg med hva som helst i den industrialiserte verdenen.

Huff forklarer at Globetel-løsningen vil gi bredbånd og telefoni til bedrifter og private abonnenter og dekke alle tettbygde strøk i byene der den bygges ut. Han regner med å dele utbyggingen i tre faser, med ti byer i hver fase, og ha bygget ut i alle 30 byer i løpet av 27 måneder. Det er ikke fastlagt hva tjenestene vil koste, men Huff understreker at løsningen vil gi «absolutt rimelig trådløs telefoni og bredbånd i områder som i dag har begrensede eller kostbare tjenester».

    Les også:

Til toppen