Windows 10 får omfattende Linux-funksjonalitet

Men helt uten Linux-kjernen.

Windows 10 får omfattende Linux-funksjonalitet
Bilde: Microsoft

Microsoft kunngjorde i dag, under selskapets Build-konferanse i San Francisco, at det snart vil bli mulig å kjøre kommandolinjeprogramvare Bash (Bourne Again SHell) i Windows 10. Det ble ikke oppgitt når Bash for Windows 10 skal bli tilgjengelig, men en tidlig betautgave av skal nå være tilgjengelig for medlemmer av Windows Insider.

Bash er inkludert i mange Linux-distribusjoner, men også OS X.

Ubuntu user space

Bash kan startes ved at man skriver «bash» i for eksempel søkefeltet i Windows 10. Det vil kjøres i cmd.exe-konsollen, men med full tilgang til hele Ubuntu user space.

Det vil ha støtte for pakkeadministrasjonsverktøyet apt, programmeringsverktøy som gcc, serverprogramvare som Apache HTTPD og MySQL, ja selv Emacs skal kunne kjøres i dette vinduet, på samme måte som man ville gjøre det i et terminalvindu i Ubuntu basert på Linux-kjernen.

Man trenger heller ikke lenger bruke PuTTY eller lignende for benytte ssh.

 

Selv Emacs skal fungerer i Bash for Windows 10.

Ingen rekompilering

For Linux-kjernen er helt fraværende i den kommende løsningen. I stedet kjøres Ubuntus binærfiler direkte i Windows, helt uendret.

Dustin Kirkland fra Canonical skriver i et blogginnlegg at løsningen kan anses som en slags omvendt Wine, altså det vanligste verktøyet for å kjøre Windows-programmer i Linux. I praksis dreier det seg om å gjøre sanntids oversettelse av Linux-systemkall til Windows-systemkall. Microsoft kaller den underliggende løsningen for «Windows Subsystem for Linux».

Ifølge Kirkland skal ytelsen være nesten like god i originalen, i alle fall målt i verktøyet sysbench.

Filsystemene til begge plattformer er tilgjengelige for motparten.

Testversjonen som nå er tilgjengelig skal være basert på Ubuntu 14.04 LTS, men det er ventet at det vil erstattes av Ubuntu 16.04 LTS om ikke så lenge.

Bash for Windows 10 vil kunne lastes ned fra Windows Store. Under hovedtalen i dag ble det for øvrig antydet at også andre åpen kildekodebaserte kommandolinjeverktøy kan bli gjort tilgjengelige for Windows 10.

Digi.no kommer med flere nyheter fra Build-konferansen i morgen.