Windows 10 - siste sjanse for mobil?

KOMMENTAR: Vil felles applikasjoner løse floken?

Windows 10 - siste sjanse for mobil?
Joe Belfiore viser universielle applikasjoner på Windows 10. Bilde: Microsoft

Winows Phone er dødt - nå er det bare Windows 10 som gjelder. Uansett om det er på en pc eller en smartmobil. Microsoft skal fra nå av holde seg til ett navn - og én plattform, som det heter. Dette er en del av det stadig større fokus på å bringe samtlige plattformer nærmere hverandre, og det fokuset er nå også tydeligere enn noensinne.

Thomas Marynowski er journalist i digi.no
Thomas Marynowski er journalist i digi.no Bilde: Per Ervland

Dette er ikke første gangen vi hører dette. Windows 8 og Windows Phone 8 skulle snakke bedre sammen enn noensinne. Windows 8.1 og Windows Phone 8.1 skulle snakke enda bedre sammen. Spesielt med utrullingen av Windows Phone 8.1 skulle plattformen for utvikling av applikasjoner være enda bedre sammenkoblet med resten av Windows-universet. Det var allerede for ett år siden snakk om universelle applikasjoner som kunne utvikles for Windows RT og Windows Phone mer eller mindre samtidig og enkelt publiseres på samtlige nettbutikker. Dermed ble utviklingen for de forskjellige plattformene lettere, men ikke helt uproblematisk. Ikke all kode var felles, ikke alt var like smertefritt.

Og det har heller ikke ført til et skred av applikasjoner for Windows Phone. Eller - applikasjoner er det mange av, men man kan ikke nekte for at det fremdeles, den dag i dag, mangler flere essensielle programmer, at mange andre apper henger betydelig etter sine iOS- og Android-versjoner når det gjelder funksjonalitet.

Windows Phone har også fremdeles få brukere, sammenlignet med konkurrentene. Uten brukere er det ikke verdt å bruke ressurser på å utvikle flotte applikasjoner. Noen store aktører bestemmer seg til og med for å trekke applikasjonene sine helt ut.

Windows 10 skal altså endelig bli det gjennombruddet som fører alle plattformer nærmere hverandre, fører utviklingen nærmere hverandre, og gir mobilversjonen av operativsystemet det løftet det sårt trenger.

Mobilversjonen av Windows 10 er ment å kjøre på skjermer som er 8 tommer eller mindre. Bruksopplevelsen skal være sømløs mellom denne versjonen og full Windows 10 på store pc-er. Er man pålogget begge versjonene samtidig, vil det meste av informasjonen synkroniseres mellom enhetene. Aktivitetene man gjør i varslingsenteret på mobilen (for eksempel sletter en melding) vil synkroniseres med det nye varslingsenteret på desktop. Nylige dokumenter i Office-applikasjoner vil også være synkronisert til enhver tid. Bilder, musikk og andre mediefiler skal være synkroniserte. Til og med innstillingsmenyen vil synkroniseres (og det er blitt grundig visuelt overhalt). Det er altså ingen tvil om at den daglige brukeropplevelsen vil være enklere hvis man benytter Windows 10 på flere enheter. Det er klart at plattformene trenger denne typen dyp synkronisering.

Startskjermen på nye Windows 10 - både på mobil og pc.
Startskjermen på nye Windows 10 - både på mobil og pc. Bilde: Microsoft

Det store spørsmålet er den nye generasjonen universelle applikasjoner. Denne gangen er de virkelig universelle, sier Microsoft, og bruker det offisielle navnet Universal Windows Applications. Dette innebærer et ytterligere forenkling av utviklingsprosessen sammenlignet med tidligere forsøk, på tvers av plattformer. Og selvsagt, selskapets egne eksempler ser veldig lovende ut. Office-pakken for mobil er visuelt og funksjonalitetsmessig ganske lik desktop-versjonene. Grensesnittet er samtidig strømlinjeformet til å fungere best mulig med berøring. Andre applikasjoner som Skype kan integreres direkte i operativsystemet, der Skype-meldinger blir samkjørt med SMS og andre meldinger (forhåpentligvis vil det også omfatte andre, tredjeparts meldingsplattformer).

Microsofts egne utviklere klarer helt klart å bringe de beste sidene av universelle applikasjoner frem i lyset. Bilde-appen ser nesten identisk ut på mobil og desktop. Musikk-spillelistene er de samme uansett enhet.

Men vi har fremdeles ikke sett noen tredjeparts-applikasjoner benytte seg av mulighetene. Alt Microsoft har vist frem har selskapet laget selv.

Konseptet er selvsagt fristende for utviklere, velger vi å tro. Er det virkelig så enkelt som å kode én app og rulle den nesten automatisk ut til både desktop og mobil (og på sikt også spillkonsoll), bør det endelig blåse skikkelig liv i spesielt Microsofts mobile plattform.

Det er betryggende at Microsoft vil gjøre Windows 10 for mobil tilgjengelig til testing på lik linje med pc-versjonen. Dermed vil både interesserte forbrukere og utviklere kunne gjøre seg kjent med plattformen tidlig. Deretter er det bare å vente på Build-konferansen i april - forhåpentligvis vil vi da få langt mer informasjon om hvordan applikasjonene kan spille sammen i fremtidens Windows.

Les mer om: