– Windows 10 skal kjøre overalt

Også i endepunktene i tingenes internett, sier Microsoft-sjef Satya Nadella.

– Windows 10 skal kjøre overalt
Bildet viser at Windows 10-familien vil kunne kjøres på tvers av enheter med svært forskjellige skjermstørrelser. Men nå er det klart at Windows 10 også kommer til enheter som ikke engang har skjerm. Bilde: Microsoft

Det har lenge vært kjent at neste versjon av Windows, som har fått navnet Windows 10, vil være den første utgaven av operativsystemet med felles kjerne for både smartmobiler, nettbrett og pc-er. Resultatet er blant annet Universal Apps, en ny type Windows-applikasjoner som kan kjøres på alle de nevnte enhetene, uten store tilpasninger til hver enhet.

Men under Gartner Symposium ITxpo i Orlando, Florida, denne uken, gjorde Microsoft-sjef Satya Nadella det klart at selskapet ikke nøyer seg med dette. Han fortalte at Windows 10 også handler om tingenes internett («Internet of Things»), og at operativsystemet vil kunne kjøres på langt mindre enheter enn smartmobiler. Dette skriver ZDNet.

– Windows har gått gjennom en rekonstruering til én sentral Windows som kjøres overalt. Vi har konstruert den riktige Windows i de riktige enhetene med de riktige egenskapene, sa Nadella.

– Windows 10 er et veldig viktig skritt for oss. Det er det første skrittet i en ny Windows-generasjon, ikke bare en ny utgivelse etter Windows 8. Universell databehandling kommer til å kjøre på 200 milliarder av sensorer. Vi har konstruert Windows slik at det kan kjøres på alt, sa han.

Nadella skal blant annet ha nevnt sensorer, kroppsnære enheter og enheter først kommer etter nye dreininger i markedet.

– Endepunktene i tingenes internett vil behøve et operativsystem som er sikkert og som kan administreres. Jeg mener at Windows vil være et fantastisk operativsystem å kjøre på randen.

Det finnes allerede en mange enheter med funksjonalitet som gjør dem til (potensielle) deltakere i tingenes internett. Noen er utstyrt med svært enkle operativsystemer, andre med for eksempel Windows Embedded Compact eller Linux-baserte systemer.

    Les også: