RESULTATERFINANS

Windows 7 fikk fart på Microsoft

Enestående hopp i omsetning og resultat i siste kvartal.

29. jan. 2010 - 10:54

Windows 7 har gitt Microsoft et kraftig økonomisk løft, går det fram av selskapets regnskap for kvartalet fram til 31. desember 2009, regnskapsårets andre.

Sammenliknet med samme kvartal i forrige regnskapsår, økte Microsofts omsetning med 14 prosent til 19,0 milliarder dollar. Driftsresultatet økte med 43 prosent til 8,51 milliarder dollar, mens nettoresultatet økte med 60 prosent til 6,66 milliarder dollar.

Forretningsenheten for Windows og Windows Live økte sin omsetning med 70 prosent, fra 4,06 milliarder dollar til 6,90 milliarder. Driftsresultat ble doblet, til 5,39 milliarder dollar. Enhetens andel av Microsofts samlede omsetning økte fra 24 prosent til 36 prosent, mens andelen av det totale driftsresultatet økte fra 46 prosent til 63 prosent. Inntekter fra Windows 7-pakker som ble solgt i forrige kvartal, før lanseringen i oktober, er bokført i desemberkvartalet. Det svarer til 1,71 milliarder dollar.

For et år siden var det «Business division», forretningsenheten for særlig kontorpakken Office, som bidro med mer enn halvparten av Microsofts driftsresultat. Denne enheten opplevde en svikt i omsetningen på 3 prosent, til 4,75 milliarder dollar, med uendret driftsresultat på 3,01 milliarder dollar.

Microsofts tredje melkeku, serverløsninger og utviklingsverktøy, («Server and Tools») økte omsetningen med 2 prosent til 3,84 milliarder dollar, og driftsresultatet med 8 prosent til 1,49 milliarder dollar.

Enheten som står for underholdningstjenester samt spillmaskinen Xbox og annet apparatur, «Entertainment and Devices», opplevde redusert omsetning med 11 prosent til 2,90 milliarder dollar, samtidig som driftsresultatet ble nesten tredoblet til 375 millioner dollar.

Forretningsenheten for nettjenester (utenom Windows Live) er fortsatt den eneste hos Microsoft som går med underskudd. Omsetningen falt med 5 prosent til 581 millioner dollar, og driftsunderskuddet økte med 46 prosent til 466 millioner dollar.

Microsoft presiserer at framgangen for Windows-enheten skyldes forbrukermarkedet.

Bedrifter har i liten grad kjøpt det nye klientoperativsystemet Windows 7. Selskapet sier de ser fram til at bedriftsmarkedet kaster seg på Windows 7-bølgen i løpet av kalenderåret.

Mini-bærbare som for et år siden ble betraktet som en mulig nisje for Linux, utgjør ikke lenger noen trussel mot Microsoft. Disse «netbooks» utgjør i dag rundt 11 prosent av pc-markedet, og 90 prosent av dem selges med Windows.

En ny versjon av kontorpakken, Office 2010, skal lanseres i juni. Det er lite som taler for at denne pakken vil gi et løft i omsetning og lønnsomhet tilsvarende det Microsoft nå opplever med Windows 7.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.