BEDRIFTSTEKNOLOGI

Windows 8-bruken krymper

Mens Windows 7 vokser, ifølge nye tall.

Windows 7 er fortsatt et dominerende operativsystem, og bruken har i det siste vokst ytterligere.
Windows 7 er fortsatt et dominerende operativsystem, og bruken har i det siste vokst ytterligere. Bilde: Microsoft
4. juli 2014 - 07:39

Det ser ut til at Microsofts planer om å erstatte dagens Windows 8.1-operativsystem med oppgraderingen «Threshold», som muligens blir hetende Windows 9 med lansering våren 2015, er riktig vei å gå.

Ifølge juni-målinger gjennomført av Net Applications, som oppsummerer globale statistikker for nettbrukere, har nemlig bruken av Windows 8 krympet siden forrige måned.

Nedgangen er ikke dramatisk, fra 12,6 prosent av det totale PC-markedet i mai til 12,5 prosent i juni, men kan likevel tyde på at veksten for det kontroversielle operativsystemet har stagnert. Og det til tross for storslått utrulling av Windows 8.1, som er merkbart mer brukervennelig enn opprinnelige Windows 8, og mer tilpasset de som foretrekker mus og tastatur.

Basert på tallene til Net Applications ser det ut til at Windows 8 står for 5,9 prosent av bruken, mens nyere Windows 8.1 har 6,6 prosent.

Samtidig har velprøvde Windows 7 vist seg å vokse fire måneder på rad, og har nå 50,55 prosent av operativsystem-markedet. I og med at støtten for Windows XP ble avsluttet tidligere i år, kan man tolke det slik at bedriftsbrukere oppgraderer til Windows 7 i stedet for Windows 8.x.

Windows XP har fremdeles 25,3 prosent av brukerne. Totalt fortsetter Windows å dominere, alle versjoner samlet står for over 90 prosent av operativsystemene som brukes.

Som vi skrev tidligere denne uken har Microsoft store planer for den nye versjonen av Windows, som kan hete Windows 9. Ifølge kilder vil det nye operativsystemet automatisk kjenne igjen og tilpasse seg maskinvaren, og dermed bli mest mulig brukervennlig og effektiv enten man bruker tradisjonell mus og tastatur eller hybridmaskiner med berøringsskjermer. Nye elementer som en fullverdig Startmeny vil mest sannsynlig også komme i den nye versjonen.

Apple er tradisjonelt flinke til å påpeke at deres brukere er raske til å oppgradere til nye versjoner av deres operativsystemer, og det er den nyeste versjonen av Mac OS X, Mavericks, som er størst blant Windows-konkurrentene. Den utgjør 3,95 prosent. Linux står for 1,7 prosent av bruken.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.