BEDRIFTSTEKNOLOGI

Windows 8 får helt ny filutforsker

Microsoft utstyrer Windows Explorer med «ribbons».

Home-fanen i Windows 8-utgaven av Explorer.
Home-fanen i Windows 8-utgaven av Explorer. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. aug. 2011 - 09:40

Windows Explorer – eller Windows Utforsker på norsk, er et verktøy som har fulgt med Windows siden versjon 1.0 – den gang riktignok med navnet MS-DOS Executive. Verktøyet er opprinnelig lag for filbehandling, slik som kopiering, sletting, omdøping og flytting, men har senere fått funksjonalitet for blant annet å starte programmer eller å vise eller spille av bilder, videoer og musikk.

Også neste versjon av Windows, som har kodenavnet Windows 8, vil være utstyrt med Windows Explorer. Men i denne utgaven av operativsystemet loves det at Windows Explorer vil bli betydelig forbedret.

En del av forbedringene som Microsoft planlegger, er basert på statistikk som selskapet har innhentet om bruken av Windows Explorer. Windows 7-utgaven av verktøyet støtter for eksempel mer enn 200 kommandoer, men de ti mest brukte utgjør hele 81,8 prosent av den totale bruken. Kommandoene «paste», «properties» og «copy» er de aller mest brukte, men alle de sju mest brukte kommandoene benyttes til håndtering eller manipulering av filer.

MS-DOS Executive in Windows 1.0, som i praksis var den første utgaven av Windows Explorer. <i>Bilde: Microsoft</i>
MS-DOS Executive in Windows 1.0, som i praksis var den første utgaven av Windows Explorer. Bilde: Microsoft

En annen observasjon Microsoft har gjort, er at over halvparten av kommandobruken skjer fra kontekstmenyen, fulgt av tastatursnarveier med drøy 30 prosent. Nederst ligger kommandoer startet fra menylinjen. Akkurat det siste er ikke så overraskende, siden menylinjen i utgangspunktet ikke er synlig i Windows 7.

Det fjerde alternativet for å bruke kommandoer i Explorer i Windows 7, er kommandolinjen. Men den benyttes bare av drøyt ti prosent av brukerne. Microsoft tror at dette skyldes bare to av de ti mest brukte kommandoene totalt, er tilgjengelige via kommandolinjen. Selskapet mener derfor at kommandolinjen har et uutnyttet potensial.

Microsoft innførte med Office 2007 brukergrensesnittet som selskapet kaller for «ribbons», som er en form for utvidete verktøylinjer eller bånd som erstatter de tradisjonelle menyene og verktøylinjene. Båndene skal være spesielt egnet til tilby brukerne svært mange kommandoer innenfor et begrenset skjermareal. Kommandoene er dessuten fordelt på ulike bånd på en måte som i alle fall Microsoft mener at er forutsigbar og pålitelig. Det er likevel få brukergrensesnitt-endringer Microsoft har gjort, som har vært mer omdiskuterte.

Microsoft jar også tatt i bruk «ribbons» i forbindelse med blant annet enkelte Live-programmer og tegneprogrammet Paint i Windows 7.

I Windows 8 blir også Windows Explorer utstyrt med slike kommandobånd. Målet til Microsoft er å gjøre omtrent 200 kommandoer tilgjengelige i båndene.

I et blogginnlegg skriver Microsofts Windows-sjef, Steven Sinofsky, at Microsoft er klar over at ribbon-bruken i Explorer trolig vil bli møtt med skepsis fra mange avanserte brukere. Han øker kanskje ikke entusiasmen når han forteller at tredjepartsutvidelser ikke vil kunne knyttes til ribbon-brukergrensesnittet, men vil være begrenset til å utvide kontekstmenyen.

På den annen side nevner han at båndene vil avdekke funksjonalitet som i dag er relativt skjult og som ofte krever bruk av tredjepartsutvidelser for å brukes i Explorer-brukergrensesnittet i dag. Han lover også at alle kommandoer i båndene vil være tilgjengelige via tastatursnarveier. Man vil kunne se hvilke snarveier som finnes ved å holde alt-knappen nede.

Home-fanen i Windows 8-utgaven av Explorer. Her vises også de tilknyttede tastatursnarveiene. <i>Bilde: Microsoft</i>
Home-fanen i Windows 8-utgaven av Explorer. Her vises også de tilknyttede tastatursnarveiene. Bilde: Microsoft

Dessuten vil brukerne i større grad enn i Windows Vista og Windows 7 kunne gjøre egne tilpasninger i Explorer. Dette gjøres ved hjelp av en egen verktøylinje, «quick access toolbar» (QAT).

Quick Access Toolbar i Windows 8 Explorer, med konfigureringsmeny og minimalisert ribbon. <i>Bilde: Microsoft</i>
Quick Access Toolbar i Windows 8 Explorer, med konfigureringsmeny og minimalisert ribbon. Bilde: Microsoft

Microsoft har bestemt seg for at Windows Explorer i Windows 8 skal være utstyrt med tre hovedfaner, som gir tilgang til båndene Home, Share og View, samt en filmeny og flere andre faner som er kontekstavhengige.

I Home-båndet fokuseres det på de viktigste filbehandlingsoppgavene, mens Share-båndet har kommandoer for å pakke sammen og sende filer med e-post, for å dele filer med brukere av samme hjemmegruppe eller domene, eller til og med sende et dokument med faks.

View-båndet gir brukeren tilgang til å justere visningen av fillistene i Explorer. Man kan skru av og på visningen av ulike paneler, endre størrelsen på ikoner, legge til kolonner og velge om filetternavnet skal vises eller ikke. Det er uklart om Microsoft etter utallige oppfordringer nå har gjort det sistnevnte aktivert som standard, men i blogginnlegget til Sinofsky er valget for visning krysset av.

Fra filmenyen kan man blant annet åpne nye Explorer-vinduer eller kommandolinjeverktøy (Command Prompt).

Blant de kontekstavhengige fanene og båndene finner man søk, bildeverktøy og diskverktøy.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.