– Windows 8 vil bare stoppe fallet

Forrester tror ikke Microsoft vil kunne ta igjen de tapte markedsandelene.

– Windows 8 vil bare stoppe fallet
Forrester mener at salget av personlige dataenheter vil passere to milliarder i 2016. Av dette ventes omtrent 30 prosent å være utstyrt med et operativsystem fra Microsoft. Bilde: Forrester Research

Microsoft kommer den neste uken med nye operativsystemer til både pc-er, nettbrett og smartmobiler. I den forbindelse har analyseselskapet Forrester utgitt en rapport som inneholder selskapets estimater for hvilke markedsandeler de ulike plattformene for personlige dataenheter vil få i perioden fram til og med 2016.

PC

Forrester er ikke spesielt optimistisk på Microsofts vegne. I pc-markedet tror analyseselskapet at Windows 8 vil få en treg start i 2013, men at salget vil ta seg opp i 2014. Det er trolig da bedriftskundene vil begynne å ta systemet i bruk, selv om bedriftsmarkedet virker temmelig lunkent til Windows 8. Windows som pc-operativsystem vil likevel beholde en markedsandel på nærmere 90 prosent, mener Forrester. Den eneste utfordreren av betydning er Apple og OS X, som vil ha knapt til prosent av markedet også i årene som kommer.

Men mens markedet for personlige dataenheter tidligere stort sett bare bestod av pc-er, har nettbrett og smartmobiler fått en stadig større rolle. Dette er to produktgrupper hvor Microsoft i beste fall spiller tredjefiolin, i alle fall så langt.

Nettbrett

Forrester mener at Windows vil bli en betydelig utfordrer i nettbrettmarkedet med en markedsandel på 27 prosent i 2016. Andelene vil tas fra både iOS og Android, som ventes å ha markedsandeler på henholdsvis 41 og 32 prosent. Men Forrester tror ikke at det er nettbrett med Googles standardversjon av Android som vil utgjøre hovedtyngden av Android-nettbrettene. Selskapet tror at det i 2016 vil salget av nettbrett med proprietære Android-versjoner – slik som Amazon Kindle Fire –vil stå for 25 prosent av det totale markedet, mens nettbrett med Googles egen Android bare vil ha 7 prosent av markedet.

Smartmobil

Innen markedet for smartmobiler tror Forrester at Android og iOS vil fortsette å dominere, med henholdsvis 60 og 25 prosent markedsandel. I blogginnlegget innrømmer Forrester at det internt i selskapet er uenighet om hvor stor markedsandel Windows Phone vil få i årene som kommer. De mest optimistiske tror på 14 prosent, mens andre altså er svært skeptiske til at dette vil være mulig.

    Les også:

Les mer om:
;