BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Windows 9 får mange visuelle endringer

Nettsted med detaljer om grensesnittet.

Sånn skulle Windows 8.1 bli, men funksjonaliteten blir overført Windows 9 i stedet.
Sånn skulle Windows 8.1 bli, men funksjonaliteten blir overført Windows 9 i stedet. Bilde: Microsoft
26. aug. 2014 - 14:59

Det er ventet at Windows 9, også kjent som Threshold, vil vises frem av Microsoft så tidlig som neste måned - og vil gjøres tilgjengelig for utviklere i en tidlig testversjon.

I mellomtiden dukker det opp stadig mer informasjon om hvilke nyheter Microsoft vil bringe til bordet, spesielt når det gjelder grensesnitt.

Fra før har det vært snakk om at funksjoner som opprinnelig skulle legges til Windows 8.1 først kommer i Windows 9. Det gjelder først og fremst en ordentlig Startmeny (som fortsatt ivaretar Metro-grensesnittets visuelle uttrykk), samt mulighet til å kjøre Metro-applikasjoner på skrivebordet. Windows 9 skal også skalere langt bedre mellom forskjellige typer enheter, enten det er tradisjonelle PCer eller nettbrett.

Nettstedet WinBeta har enda mer informasjon om dette. Modern UI (det som tidligere ble kalt Metro) skal fremstå i en nyere drakt i Windows 9, skriver nettstedet.

For eksempel på nettbrett, der det kun brukes berøring, skal Windows 9 fjerne skrivebordet fullstendig. I dag kan man gå vekk fra Metro-applikasjoner og over til et tradisjonelt skrivebord som overhodet ikke er tilpasset berøring, når man bruker Windows RT-baserte brett. Dette bidrar til forvirring, og Microsoft vil sørge for at Windows RT kun bruker Metro-grensesnitt.

Naturligvis skal brukerne av tradisjonelle PCer med mus og tastatur få den motsatte opplevelsen, der skrivebordet er i fokus. Hybridmaskiner, som Surface Pro, vil fortsatt kunne bruke Startmenyen i fullskjerm, som er mer berøringsvennlig.

Starmenyen vil også inneholde flere forbedringer, skriver WinBeta. Mer interaktive fliser er en av disse, dette innebærer at man kan utføre visse funksjoner innenfor den aktuelle flisen uten å åpne hele applikasjonen. Det vil selvsagt kreve oppdateringer fra applikasjonsutviklere.

Den digitale assistenten Cortana, som per i dag er å finne i Windows Phone 8.1, vil også få en egen flis i Windows 9, med en funksjonalitet som tilsvarer mobilversjonen.

Windows 9 skal også få et varslingssenter på lik linje med Windows Phone 8.1.

Det ble også tidligere kjent at sidemenyen i Windows 8.1, kalt for «charms», forsvinner. WinBeta bekrefter det, og forteller at funksjonaliteten fra denne, med knapper for deling og andre snarveier, vil bakes direkte inn i applikasjonene. Det krever også oppdateringer fra utviklere.

Det hevdes fra flere kilder at datoen for den første kunngjøringen av Windows 9 er 30. september, det er altså ikke så lenge til vi bør finne ut hvor mange av disse ryktene stemmer.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.