– Windows 9 får ny startmeny

Klar for lansering våren 2015, ifølge nye lekkasjer.

– Windows 9 får ny startmeny
Bildet viser ny startmeny og støtte for berøringsvennlige metro-apper i skrivebord-miljøet. Nå ser det ut til at dette først blir introdusert i neste Windows-flaggskip med utgivelse tidlig neste år. Bilde: Microsoft

Våren 2015 skal Microsoft lansere sin neste utgave av Windows med kodenavnet «Threshold» – som kanskje blir hetende Windows 9.

Det hevder vanligvis godt informerte Mary Jo Foley hos ZDnet som har opplysningene fra interne kilder i Microsoft.

Foley slår fast at programvaregiganten er ferdig med 8.x-serien, som uansett forbedringer nå blir betraktet som et nytt Windows Vista, altså et feilskjær Microsoft er nødt til å distansere seg fra.

Ifølge kildene skal det komme en siste oppdatering til Windows 8.1 (Update 2) i løpet av året, men denne blir etter sigende mindre omfattende enn ventet.

Microsoft har tidligere vist frem en ny startmeny, som skulle vende tilbake til Windows 8 i en større oppdatering, sammen med flere merkbare forbedringer for desktop-brukere. Dette blir nå antakeligvis en del av Threshold. Windows 8.1 Update 2 kan vise seg å bli en samling feilfikser og mindre justeringer av grensesnittet, som rulles ut gjennom en ordinær oppdatering. Dette er ikke helt avklart, men sannsynlig, sier Foley.

Windows Threshold, eller Windows 9, skal få flere synlige endringer i brukergrensesnittet. Startmenyen skal kunne utstyres med snarveier til både Metro-applikasjoner og desktop-programmer. Videre skal det bli mulig å kjøre Metro-apper i egne desktop-vinduer.

Noe for enhver

Et viktig poeng med Threshold skal være at operativsystemet kjenner igjen hva slags maskinvare man bruker, for deretter å tilpasse seg dynamisk.

På tradisjonelle pc-er og bærbare, hvor mus og tastatur er mest utbredt, vil brukere få oppleve en Windows-versjon hvor skrivebordet og tradisjonelle Windows-programmer er satt i førersetet. Hybridmaskiner med berøringsskjermer vil se en Windows-versjon som veksler mellom berørings-miljøer og desktop avhengig av om tastatur er tilkoblet. Og til slutt vil det finnes en smartmobil/nettbrett-variant for ARM-baserte Windows Phone-mobiler og Windows-nettbrett, samt nettbrett som bygger på Intel Atom-maskinvaren. Kravet skal være at enhetene skal ha mindre skjermer enn 10 tommer. Denne siste varianten vil ikke ha synlig skrivebord, men likevel støtte kjøring av appene side om side.

Poenget er at brukeropplevelsen skal stå i fokus for alle brukere, uansett hva slags maskinvare de bruker, også for de som foretrekker å bruke mus og tastatur.

Ifølge en annen Windows-ekspert, Paul Thurrott, vil Threshold også komme med en fullverdig, berøringsfokusert versjon av Office, med kodenavn Gemini.

Kildene til Mary Jo Foley sier også noe oppsiktsvekkende: Windows Threshold kan vise seg å bli gratis for brukere av Windows 8.1. Kanskje også for de med Windows 7 Service Pack 1.

Mye av dette er imidlertid uavklart. Ifølge Foley planlegger Microsoft å vise fram Threshold allerede til høsten, for deretter å lansere det nye operativsystemet i april 2015.

    Les også: