- Windows er sikrest, Mac er tryggest

Overraskende stor enighet blant sikkerhetseksperter.

- Windows er sikrest, Mac er tryggest

Overraskende stor enighet blant sikkerhetseksperter.

Mange argumenterer med bedre sikkerhet når de velger eller anbefaler noen om å velge Mac i stedet for Windows-pc. Men skal vi tro flertallet av de 32 sikkerhetsekspertene som CNet News har spurt om hvilken plattform som er sikrest, så er ikke svaret like enkelt.

Den gjennomgående tonen er at moderne Windows-versjoner (Vista og 7) er sikrere enn Mac OS X, men samtidig at Mac er tryggere.

Dette lyder kanskje litt rart, men Jeremiah Grossman, teknisk sjef i WhiteHat Security forteller beskriver overfor Cnet at sikkerhet er noe du kan anse et strengt fengsel for å være, mens trygg er noe man kan kalle en lekeplass i forstedene.

Det ser ut til at nesten samtlige av de 32 sikkerhetsekspertene mener at Windows rent teknisk er minst like sikkert som Mac. Mange mener faktisk at Mac OS X henger et godt stykke etter, spesielt når det gjelder innebygde tiltak mot angrep.

Likevel er det mange av disse ekspertene som anbefaler blant annet sin egen familie og venner å bruke Mac. Årsaken er at faren for å bli utsatt for skadevare og andre former for angrep er langt høyere med et Windows-system.

Det oppfattes av mange som en klisje som har blitt diskutert opp og ned i årevis, men sikkerhetsekspertene mener at dersom Mac OS X hadde vært like utbredt som Windows, så hadde situasjonen trolig vært en annen. Da ville langt flere IT-kriminelle ha fokusert på å lage skadevare rettet mot Mac.

Dersom markedandelen til Mac stiger betraktelig i årene som kommer, og andelen er allerede i vekst, så vil det bli mer attraktivt for kriminelle å utnytte plattformen. Det gjelder ikke minst dersom Apple unnlater å gjøre noe med sikkerheten, som de fleste av ekspertene mener er for svak.

Samtidig er det også slik at i dagens situasjon, hvor risikoen for å bli angrepet er mye lavere med en Mac enn en Windows-pc, så er behovet for sikkerhet også lavere.

De har også blitt slik de siste årene at IT-kriminelle i mindre grad har fokusert på sårbarheter i selve operativsystemet. I stedet fokuseres det mer på utnyttelse av sårbarheter i utbredte applikasjoner som nettlesere og dokumentprogramvare, i tillegg til nettleserplugins som Adobe Flash. I mange av disse tilfellene vil operativsystemet til den enkelte maskin ha mindre betydning.

Dino Dai Zovi, en uavhengig sikkerhetsforsker, mener at forbrukere i stedet for i velge de tradisjonelle operativsystemene, i stedet bør se om Apple iPad eller enheter basert på Googles kommende Chrome OS dekker behovene. Zovi mener begge er betydelig sikrere enn noe universal-operativsystem for skrivebordet, uansett om man snakker om Linux, Mac eller Windows.

Til toppen