Windows-klynger ikke for Itanium

Den nye klyngeutgaven av Windows vil i første omgang bare slippes for Xeon og Opteron.

Den nye klyngeutgaven av Windows vil i første omgang bare slippes for Xeon og Opteron.

Etter planen skal en betautgave av Microsoft Windows Server 2003 Compute Cluster Edition være klar i første halvår 2005, sannsynligvis mars eller april ifølge diverse meldinger, og den endelige versjonen skal på markedet i andre halvår. Systemet skal gjøre det mulig å bygge klynger med opptil 128 prosessorer. Det ble kunngjort i juni i fjor under navnet HPC Edition. (HPC skulle være en forkortelse for «high performance computing».)

Flere amerikanske medier skriver at den første utgaven av klyngesystemet vil bare leveres for prosessorer av typen Intel Xeon og AMD Opteron. Mistanken om dette ble vakt da Microsoft utga en utviklerpakke for klyngesystemet, uten støtte for Itanium.

Microsoft bekrefter forholdet, og viser til at markedet for x86-klynger er større enn for Itanium-klynger. I uttalelsene heter det videre at Microsoft «sterkt vurderer» støtte for Itanium i neste utgave av klyngesystemet. Hewlett-Packard, den mest entusiastiske leverandøren av Itanium-servere, sier de oppmuntrer Microsoft til å levere klyngesystemet for Itanium, og går ut fra at så vil skje.

Kommentarer fra analytikere går ut på at Microsoft er i angrepsposisjon i et marked dominert av Linux, og at det ikke er gitt at Windows vil få særlig innpass, selv om de skulle oppgradere systemet til også å omfatte Itanium-klynger.

    Les også:

Til toppen