BEDRIFTSTEKNOLOGI

Windows Phone på norsk etter sommeren

Microsoft viste fram «Mango»-utgaven.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. mai 2011 - 20:41

Microsoft viste for første gang fram «Mango»-utgaven til Windows Phone 7 under et pressearrangement i USA nå i ettermiddag. Microsoft opplyser at Mango er kodenavnet på den neste store («major») utgaven av Windows Phone, noe som normalt skulle tilsi at det er snakk om Windows Phone 8. Men noe versjonsnummer har ikke blitt oppgitt ennå.

Arrangementet var på ingen lansering, men en forhåndsvisning. Microsoft lover at oppdateringen vil gjøre Mango tilgjengelig for forbrukere tidlig kommende høst. Noen konkret dato ble ikke oppgitt, men trolig dreier det seg om en gang i tredje kvartal.

Den største nyheten, sett med norske øyne, er at Mango vil gjøre Windows Phone tilgjengelig på norsk. Den vil også gi tilgang til markedsplass for applikasjoner og Xbox Live.

Mango skal inkludere mer enn 500 nye funksjoner som skal forbedre opplevelsene knyttet til kommunikasjon, applikasjoner og Internett. Foreløpig nevner Microsoft bare noen av disse. Ikke alle er like oppsiktsvekkende. En del av nyhetene som trekkes fram, er velkjente fra konkurrerende plattformer.

En funksjon kalles for Threads/tråder. Denne skal gjøre det mulig å bytte mellom tekstmeldinger, Facebook-chat og lynmeldinger i Windows Live Messenger innenfor den samme samtalen.

Gruppe-funksjonen hvor man kan sende meldinger og se statusoppdateringer fra en gruppe med kontakter i én og samme tile.
Gruppe-funksjonen hvor man kan sende meldinger og se statusoppdateringer fra en gruppe med kontakter i én og samme tile. Bilde: Microsoft

En annen funksjon gjør det mulig å gruppere kontakter innenfor samme flis (tile), for å holde øye med statusoppdateringer fra gruppen og sende ulike typer meldinger til hele gruppen, rett fra startskjermen. Det samme er også mulig med enkeltpersoner.

Det loves at Mango skal gjøre Live Tiles mer dynamiske. De skal også kunne inneholde mer informasjon. Applikasjonene skal på denne måten bli mer integrert med operativsystemet.

Mango skal integrere oppdateringer i Facebook, Twitter og LinkedIn med kontaktene til brukeren, i tillegg til at Facebook-aktiviteter kan integreres med mobilens kalender. Det loves også ny programvare for ansiktsgjenkjenning, noe som skal gjøre taggingen av bilder enklere.

Det er nå mulig å koble samme flere epost-konti i én og samme innboks.

En del av den nye funksjonaliteten vises fram i videoer på denne siden.

Det loves tale-til-tekst- og tekst-til-tale-funksjonalitet, slik at brukeren kan opprette blant annet tekstmeldinger uten å måtte bruke tastaturet. Hvor godt dette fungerer på norsk, vil vise seg.

App Connect er en funksjon som skal gjøre det mulig å knytte applikasjoner til søkeresultater, samt å integrere dem tetter med Windows Phone Hub, blant annet musikk, video og bilder. Da skal applikasjonene bli tilgjengelige når og hvor de trengs.

Multitasking skal åpne for kjøring av applikasjoner i bakgrunnen, men Microsoft opplyser at dette skal kunne gjøres uten at det gjøres store innhugg i batteritid og ytelse.

Med Mango får Windows Phone også en oppdatert nettleser, som også her kalles for Internet Explorer 9. Den skal tilby mye av det samme som pc-versjoner, inkludert webstandardstøtten og maskinvareakselerasjonen.

De fleste av nyhetene som Microsoft har trukket fram i forbindelse med denne forhåndsvisningen, er viktige for å få Windows Phone opp på samme nivå som konkurrentene på flere områder, for det er rett og slett snakk om mangler i dagens utgave.

De øvrige nyhetene handler om funksjonalitet som brukerne vil lære å sette pris på etter å brukt mobilene en stund, men i mindre grad vil bidra til å lokke brukerne til plattformen.

Det kan derfor virke som at Microsoft ikke har avslørt alt det Mango skal tilby, men i stedet bare har fortalt om det som måtte komme, samt løftet litt på sløret om nyheter som kan gjøre Windows Phone mer unik.

Norsk språktilpasning og tilgang til økosystemet med applikasjoner og tjenester vil utvilsomt bidra til at flere velger Windows Phone også i Norge. Men trolig dreier dette seg først og fremst om kunder som allerede ønsker seg en Windows Phone-mobil, men som vil vente til at plattformen får færre mangler. Det Microsoft og partnerne trenger er mer funksjonalitet som kan lokke kundene fra å velge Android-mobiler eller iPhone.

Microsoft kunngjorde i dag også at Acer, Fujitsu og ZTE nå har blitt Windows Phone-partnere. Det kan bedra til at utvalget av Windows Phone-mobiler blir større, kanskje allerede før Nokia kommer i gang med sine lanseringer.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.