Windows RT er hacket

Fant hull i kjernen.

Windows RT er hacket
Hull i Windows-kjernen gjør det mulig å installere desktop-programvare under Windows RT. Her er Microsofts nye operativsystem representert ved et nettbrett fra Asus. Bilde: All Over Press

Windows 8 og den nye ARM-baserte «lettutgaven» Windows RT er i bunn og grunn det samme operativsystemet. Det eksisterer imidlertid et kunstig skille mellom de to, muligheten til å installere programvare på skrivebordet.

Det hevder sikkerhetsforsker og hackeren «C. L. Rokr» som redegjør her for hvordan han klarer å omgå denne begrensningen.

- Ironisk nok har sårbarheten som gjør dette mulig ligget en stund i Windows-kjernen. Dette ble overført til ARM-utgaven sammen med resten av Windows, skriver han.

Dypt i kjernen ligger en byte som representerer et minimumsnivå for signert kode. Verdien er hardkodet i systemet og lar seg derfor ikke endre permanent på enheter med UEFIs Secure Boot. Men den kan endres i minnet, påpeker hackeren.

Metoden som beskrives er en såkalt «jailbreak», i betydningen en prosedyre som åpner for installasjon av uautorisert programvare under Windows RT. I utgangspunktet er det bare Microsoft som kan legge inn programmer på desktop på denne plattformen.

Det betyr ikke at du på magisk vis plutselig kan kjøre gamle Windows-programmer (x86) på et Surface-nettbrett, men det skal åpne for kjøring av programvare som er kompilert til ARM-plattformen.

Videre omgår det Microsoft bevisste valg om at all programvare til Windows RT skal distribueres utelukkende gjennom deres distribusjonskanal, les Windows Store, samt at bare Microsofts egne programmer, deriblant RT-utgaven av Office-pakken, kan kjøre på skrivebordet.

Hvor stor praktisk nytte eller andre implikasjoner dette vil få gjenstår å se. Nettstedet The Verge er blant de som nå forventer at det vil dukke opp en del «hjemmebrygget» programvare til Windows RT.

    Les også:

Les mer om: