Windows Server 2008 Release Candidate

Windows Server 2008 Release Candidate

I vår lille uformelle prøvekjøring av Windows Server 2008, har vi installert operativsystemet i Microsofts virtualiseringsprogram Virtual PC. Det synes passende, ettersom virtualisering er en av hovedpilarene Microsoft selv trekker frem med sin ny server.

Installasjonsrutinen har blitt noe endret i forhold til Windows Server 2003. Alle installasjonskonfigurasjoner gjøres før filer kopieres og installeres. Rekkefølgen er også byttet om, selv om mange av konfigurasjonssidene er relativt uforandret.

Først velges språk, tidssone og hva slags tastatur man bruker.Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

Man må fortsatt ha en lisensnøkkel for å installere Windows server, men man trenger ikke å ha den tilgjengelig i det øyeblikket man installerer serveren.

- Windows Server 2008 oppfører seg på samme måte som Vista. Man må ikke ha lisens der og da. Det er en grace-periode, sier Jenssen.

Det er trolig en etterlengtet funksjonalitet for serveradministratorer som har måtte gjennomført en reinstallasjon en sen kveld, eller langt ute på natten.Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

Istedenfor å dele ut CD/DVD-plater med forskjellige versjoner av Windows Server, kommer alle på en og samme plate. Her er det et felles installasjonsprogram, og på samme måte som med lisensnøkkelen, har man muligheten for å bytte om etterpå.

- Man må svare på hvilken versjon man har kjøpt, og så har man 30 dager på å bytte til riktig versjon. Det gir muligheten for en kjapp reinstallasjon uten å måtte tenke på dette, sier Jenssen.

Legg merke til de tre nederste installasjonsvalgene. De gir muligheten for å installere Windows Server 2008 - uten Windows.

Windows Core er en ny funksjonalitet i Windows Server 2008. Hvis man velger det, blir det bare et enkelt kommandoshell på serveren, og så må man drifte serveren fra en annen maskin.

Fordelen ligger i at det blir mindre kodeflate, og det blir færre komponenter som må oppdateres når sikkerhetsfiksene blir sendt ut.

- Ser man på sikkerhetsfiksene til Windows Server 2003, ser man at antall sikkerhetsfikser kunne vært redusert med over 65 prosent hvis den hadde hatt muligheten for å installeres som Core, sier Jenssen.

Jenssen mener imidlertid at Core-installasjonen ikke egner seg for hvem som helst. Den er for de med solid erfaring.

- Core er core, og det er hardcore. Da må man vite hva man driver med, sier Jenssen.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.


Første gang maskinen startes etter at installasjonen er ferdig, dukker det opp en initiell konfigurasjonsside. Her kan man blant annet konfigurere hva slags rolle(r) serveren skal ha i nettverket.

- Når den lukkes første gang dukker den nye Service Manageren opp, sier Jenssen.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.


Server Manager programmet der mesteparten av serverkonfigurasjonen gjøres. Eksempler på unntak er policy-administrasjon og konfigurering av domener.

De er skilt ut fordi det ikke nødvendigvis er slik at alle som jobber med serveradministrasjon, skal få jobbe med slike oppgaver.

- Server manager er tilgjengelig også på klienten, sier Jenssen.
Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

Windows Reliability and Performance Monitor er et verktøy som noen sikkert vil kjenne igjen fra Windows Vista.

Den gir en oversikt over hvor stabil serveren har vært siden den ble installert, samt hva som har blitt gjort av installasjon og avinstallasjon. For oversiktens skyld, får hver dag en karakter mellom 1 og 10 som beskriver hvor stabil den har vært.

Her kan du lese en artikkel om hvordan bruke Windows Relability and Performance Monitor på Vista, hos vår søsterpublikasjon DinSide Data: Slik finner du feil i Vista.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

På verdensbasis begynner det å bli et problem at det er for få tilgjengelige IP-adresser i det etablerte IP4-systemet. Nå håper store deler på at IP6 skal ta over, og Microsoft har skrevet om og redesignet hele TCP/IP-stacken for å få det på plass.

- På Windows Server 2003 måtte IP6 installeres separat, men fra Vista har IP6 vært endel av basisinstallasjonen, sier Jenssen.

Det er det også på Windows Server 2008, ettersom den bygger på kildekoden til Windows Vista.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

Bruken av terminalservere er svært utbredt i Norge. Citrix har tradisjonelt hatt et godt fotfeste her i landet, og de tilbyr så mye tilleggsfunksjonalitet på toppen av Windows Server, at svært mange velger å ta den ekstra investeringen.

- Terminal services gjøres det ganske mye med, sier Jenssen.

I Windows Server 2008 kommer Microsoft med to nye funksjoner, som man tradisjonelt har måtte kjøpe av Citrix som tilleggstjenester.

Serveren kommer med en mulighet forå kjøre RDP over HTTPS til en gateway-funksjon, for så å kjøre inn i nettet. Det har vært en populær funksjonalitet hos mange norske kunder.

Det andre er at Windows Server i terminalserver-modus nå har muligheten for å publisere enkeltvise applikasjoner. Dermed kan brukere av vanlige klientsystemer, få enkeltapplikasjoner publisert til sin maskin, uten at de ser at den faktisk kjøres på en terminalserver.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

Virtualisering er et område som Microsoft satser hardt på, selv om de per i dag ligger et stykke bak konkurrenten VMware.

Programvaregiganten fra Seattle har virtualiseringsteknologi som gjør det mulig å kjøre virtuelle operativsystemer på toppen av en installert Windows-server, men de har ikke fått på plass sin hypervisor-teknologi som lar disse systemene kjøre direkte på maskinvaren.

- Hyperviser skal komme maksimalt 180 dager etter RTM, sier Jenssen.

RTM står for Release To Manufacturing. Det er betegnelsen for versjonen som er klar for å pakkes i plast for å sendes ut til kundene.

Windows Server 2008 er et omfattende produkt, og selv om mange av nyhetene er videreutvikling av eksisterende løsninger, er det mange funksjoner som kan være viktige for forskjellige typer kunder.

Her er noen av de andre nyhetene som Morten Jenssen og Microsoft trekker frem med Windows Server 2008:

  • BitLocker Drive Encryption: samme som på Vista, men støtter o kryptere samtlige disker
  • Read-Only Domain Controller: kan utplasseres i "utrygge" lokale avdelingskontor
  • Applikasjonsvirtualisering(først og fremst for terminalservere)
  • PowerShell-verktøy for scripting av administrasjonsoppgaver
  • Ny utgave av Internet Information Server (IIS7)
  • Forbedret SharePoint-løsning
  • Forbedret brannmur som automatisk er på, og som er integrert med administrasjonsverktøyene

Windows Server 2003 Relase Candidate 0 kan lastes ned herfra, for de som ønsker å teste det ut.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

Til toppen