Windows skal lære å snakke norsk

Microsoft har fått hjelp av norske lingIT til å lage gratis-tillegg til Windows Xp og Windows Vista.

Windows skal lære å snakke norsk

Microsoft har fått hjelp av norske lingIT til å lage gratis-tillegg til Windows Xp og Windows Vista.

Fornyingsminister Heidi Grande Røys utfordret Microsoft, og nå er den amerikanske programvaregiganten klar med ett tilleggsprogram til Windows som gjør operativsystemet i stand til å lese opp norsk tekst.

Det betyr at brukerne kan velge ut tekst og få den lest opp av datamaskinen. Det kan være kjekt for folk som ser dårlig, eller for dyslektikere.

Slike programmer er i seg selv ikke noe nytt. Det finnes avanserte løsninger som brukere med behov kan få støtte av NAV til å kjøpe inn. Microsoft har ikke ambisjoner om å konkurrere med disse løsningene, men tror det kan være nyttig også for andre grupper å få tilgang til denne typen løsninger.

Programmet blir gratis tilgjengelig for nedlastning for alle brukere av Windows Xp og Windows Vista.

Det er trolig snakk om programmet LingSpeak Arne, som i dag er tilgjengelig for nedlastning som en prøveversjon fra lingIT's hjemmeside. Den er utviklet med støtte fra Microsoft Norge, og beskrives som en førstegenerasjons norsk talesyntese.

Lanseringen av programmet vil skje hos Blindeforbundet på tirsdag i neste uke, med fornyingsminister Heidi Grande Røys tilstede.

digi.no vil komme tilbake med mer informasjon fra lanseringen.

Til toppen