BEDRIFTSTEKNOLOGI

Windows Vista kan bli raskt avlivet

Microsoft vurderer å stoppe salget så snart som mulig.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. mai 2009 - 10:13

Microsofts nåværende operativsystem, Windows Vista, har, ufortjent eller ikke, fått et omdømme som bare kan sammenlignes med katastrofen Windows ME. Uten at Microsoft har innrømmet det med rene ord, må dette negative omdømmet ha hatt betydning for salget av Windows Vista.

Richard Francis, sjef for Microsofts Windows-klientvirksomhet i Asia og Stillehavs-regionen, forteller nå i en e-post til britiske PC Advisor at selskapet vurderer å stoppe det ordinære salget av Windows Vista så snart Windows 7 har blitt tilgjengelig.

- Vi er fortsatt ikke sikre om pc-produsentene vil kunne levere Vista så snart Windows 7 er tilgjengelig, skriver Francis.

Han legger til at store bedriftskunder fortsatt vil kunne nedgradere til Vista om de ønsker det, slik de i dag kan gjøre fra Vista til XP. Microsoft skal ifølge Francis tilby ordinær brukerstøtte for Windows Vista fram til april 2012 og utvidet support til 2017.

Microsoft brukte minst fem år på å utvikle Windows Vista, men måtte et stykke ut i perioden starte nesten helt på nytt fordi det ble en uoverkommelig oppgave å følge den opprinnelige strategien. Jim Allchin i Microsoft innrømmet senere at «skipet var på vei til å grunnstøte».

Til tross for dette ble Windows Vista preget av svak ytelse på en del viktige områder, samt av funksjonalitet som kun virket irriterende på brukerne. Det meste ble rettet opp gjennom oppdateringer det første året, men allerede da var omdømmet til Vista blitt ødelagt. Kundene forventet mer etter å ha ventet så lenge. En nye servicepakke skal snart gjøres tilgjengelig for Windows Vista, men den inneholder trolig få eller ingen nyheter som vil gjøre Windows Vista mer uimotståelig for kundene som i dag har valgt å beholde Windows XP.

Microsoft har større forhåpninger til Windows 7.

- Det er lenge side vi har hatt en versjon av Windows som faktisk vil kjøre bedre enn den forrige versjonen på maskinvare som de fleste av kundene har, fortalte Mike Nash under en telekonferanse i forrige uke. De enklere versjonene av Windows 7 skal kunne kjøres på enkle, mini-bærbare pc-er, også kalt netbooks. Men Windows XP vil fortsatt bli tilbudt på slike maskiner i minst et år etter at Windows 7 blir tilgjengelig.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.