FORBRUKERTEKNOLOGI

Wordpress 3.0 er klar

Dette er nytt i verdens mest populære bloggevare.

18. juni 2010 - 09:00

Etter lang tids utprøving ble i går Wordpress 3.0 endelig utgitt. Friprog-løsningen er verdens mest utbredte programvare for bloggere.

Et par hundre millioner nettsteder bruker Wordpress, inkludert flere av verdens største nyhetssteder. Mange benytter gratistjenesten som leveres gjennom wordpress.com. I tillegg installerer svært mange pakken selv. Forrige versjon 2.9 ble eksempelvis lastes ned 10,3 millioner ganger.

De ulike versjonene er alle oppkalt etter kjente jazzmusikere. Wordpress 3.0 hyller den amerikanske pianisten Thelonious Monk, kjent for sin improvisatoriske spillestil.

Den viktigste nyheten denne gangen er at flerbruksutgaven (Wordpress Multi-User, MU) smeltes sammen med den individuelle versjonen.

MU var en såkalt «fork» (gren som tar av fra et utviklingsprosjekt). Ifølge utviklerne blir det nå mulig å administrere én blogg - eller ti millioner blogger - fra den samme installasjonen.

Wordpress 3.0 leveres med en rekke nye programmeringsgrensesnitt (API-er) for utviklere. Det skal gjøre det enklere å implementere skreddersøm.

En annen nyhet er at oppdateringsfunksjonen nå muliggjør masseoppdatering av utvidelser. Det holder med ett enkelt klikk.

På samme måte er det svært enkelt å oppgradere kjerneinstallasjonen. Denne funksjonen ble introdusert i versjon 2.7, og gjør prosessen til en lek. Husk bare å sikkerhetskopiere databasen i forkant. Ting kan som kjent gå galt.

Foruten dette har Wordpress omsider også oppdatert det administrative grensesnittet. Det har blitt en tanke enklere, samtidig som designen er lysere.

Totalt skal over 1.200 feil være rettet i Wordpress denne gangen. 218 personer har bidratt i utviklingsarbeidet.

Mer om nyhetene i dette filmklippet:

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.